Важна промяна! Какво съобщи МВнР за Хърватия

Влиза в сила от 1 януари

Важна промяна! Какво съобщи МВнР за Хърватия | StandartNews.com

От 01 януари 2023 Хърватия въвежда еврото като своя национална валута. Това от своя страна е свързано и със съответно адаптиране на софтуера на банките, магазинната мрежа, ресторантите, хотелите и др.

До полунощ на 31 декември 2022 г. всички плащания следва да се извършват в куни, а непосредствено след това – в евро, с възможност за плащания в брой и в куни до 15 януари 2023 г., припомня economi.bg.

В тази връзка, Министерството на външните работи (МВнР) напомня на българските граждани пътуващи към страната, да имат предвид, че:

- От 01.01.2023 г. започва събирането на пътните такси в страната в евро, като всички тол станции са приспособени да използват новата валута. При преобразуването на цените на пътните такси операторът на Хърватските магистрали (HAC) ще закръгля сумите до един знак след десетичната запетая, до по-малка сума. HAC информира потребителите, че до полунощ на 14 януари пътните такси могат да се плащат както в куни, така и в евро, а от 15 януари само в евро;

- По данни от Министерството на финансите се очаква до 15 януари всички 4000 банкомата да бъдат адаптирани и работещи с новата валута, като задължението за показване на цените в двете валути (куни и евро) ще продължи до края на 2023 г.

През цялата 2023 г. гражданите ще могат да сменят куни в евро във финансовите институции, а след това в Хърватската народна банка. Банкноти ще може да се обменят без времево ограничение, а монети - само през следващите три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай