Ватиканът се тресе! Иска връщане на решение от XII век

Римокатолическата църква трябва да разреши на свещениците да се женят, каза висш сановник

Ватиканът се тресе! Иска връщане на решение от XII век | StandartNews.com

Ватиканът се тресе! Иска връщане на решение от XII век. Архиепископ Чарлз Сциклуна, който е начело на католическата църква в Малта, както и на ватиканския орган, който разследва обвиненията срещу свещеници в сексуални посегателства, заяви, че църквата губи хора заради строгите си правила за безбрачие.

"Ако зависеше от мен, щях да преразгледам правилата, изискващи свещеникът да спазва безбрачие", каза Сциклуна пред в. Times of Malta, предаде БЛИЦ.

"Защо трябва да губим един млад мъж, който би станал прекрасен свещеник, само защото той иска да се ожени? Мъжът може... да обича една жена. При сегашното положение той трябва да избира между нея и свещеничеството и някои свещеници се справят с това, като тайно се впускат в сантиментални връзки", добави той.

От 2018 г. насам Сциклуна е адюнкт-секретар на Дикастерията за доктрината на вярата към Светия престол. В тази си роля той отговаря за разследването на твърдения за сексуални посегателства на духовници над малолетни по целия свят.

Сциклуна отбеляза, че Католическата църква е позволявала на свещениците си да се женят до XII век и заяви, че би искал Ватиканът да се върне към тази позиция. Той обаче призна, че не всички във Ватикана са били възприемчиви към идеята, когато я е предложил.

"Говоря открито за това в Рим, но решението не зависи от мен", посочи той.

Католическата църква, начело на която е папа Франциск, изисква от всички свещеници и монахини да дават обет за безбрачие.

През 2019 г. Синодът на епископите - консултативен орган на Църквата - гласува да разреши на свещениците в отдалечените райони на амазонската дъждовна гора да сключват брак. Тази препоръка обаче не беше възприета от папата в католическата доктрина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Фен
преди 3 месеца

Таз вигра ако има ФАЙДА,БУТНИ СИ ГО ОТЗАД.

Откажи