Ватикана ще канононизира Йоан Павел II за светец

Върховният понтиф одобри канонизирането на блажения Йоан ХХІІІ

Ватикана ще канононизира Йоан Павел II за светец | StandartNews.com

Ватикана. Ватиканa обяви, че ще канонизира папа Йоан Павел II за светец.

Папа Франциск е одобрил второ чудо, което се приписва на покойния папа, разчиствайки пътя за неговата канонизация, която се очаква по-късно тази година.

Йоан Павел II води Римокатолическата църква от 1978 до смъртта си през 2005.

"Върховният понтиф одобри канонизирането на блажения Йоан ХХІІІ и се съгласи да свика съвет за канонизирането на блажения Йоан Павел ІІ", се казва в изявление на Ватикана.

Канонизирането на полския папа може да се осъществи преди края на годината. Миналата седмица комисия от медици потвърди ново чудо, извършено от Папа Йоан Павел ІІ. Жена от Коста Рика е била излекувана чудодейно от тумор на главния мозък след молитви към покойния папа.

През 2005г. папа Йоан Павел Втори беше провъзгласен за „блажен"/първа стъпка към канонизация според католическата традиция/.

Потвърдено е също така чудо, извършено от блажения „български папа" Йоан ХХІІІ /Анжело Ронкали/ след отправени молитви към него.

Папа Франциск се е срещнал с кардинал Анджело Амато, ръководител на конклава за светците и е дал формалното си одобрение за второто чудо, отдадено на Йоан Павел ІІ (1978-2005 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай