Върховната Рада одобри освобождаването на Тимошенко

Източна Украйна обяви "едноличен контрол" върху своите територии

Върховната Рада одобри освобождаването на Тимошенко | StandartNews.com

Киев/Харков. Върховната рада гласува постановление за освобождаването на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко без да се изисква одобрението на президента Виктор Янукович.

Депутатите приеха постановлението с 233 гласа "за", съобщи ИТАР-ТАСС.

Депутатите посрещнаха резултатите от гласуването с аплодисменти и скандиране на лозунга „Свобода за Юлия".

Новият председател на украинския парламент Александър Турчинов посочи, че е необходимо бързо да се вземе това решение, тъй като Тимошенко я грози опасност.

Дъщерята на Тимошенко обяви, че заминава за Харков, където е затворена майка й, и очаква да се срещне с нея по-късно в събота.

Няма информация кога може да се очаква Тимошенко да излезе на свобода.

В същото време правителството на Украйна излезе с декларация, в която обеща "безболезнено предаване на властта".

"Кабинетът на министрите и Министерството на финансите работят нормално. Сегашното правителство ще осигури напълно плавно предаване на властта в рамките на конституцията и законодателството."

Лидерите на предимно рускоезичните райони на източната част на Украйна, които са лоялни на президента Виктор Янукович, оспорват легитимността на националния парламент в събота и казаха, че поемат едноличен контрол на техните територии.

Парламентът в Киев предприе поредица от ходове в последните 24 часа, които ще намалят правомощията на президента и проправят пътя за формирането на правителство на националното единство и предсрочни президентски избори.

Михайло Добкин, управител на Харков в североизточна Украйна, заяви пред срещата на регионалните лидери в град Харков "Ние не се готвим да разделим страната. Искаме да я запазим".

Но резолюция, приета по време на срещата гласи: "Решенията, взети от украинския парламент при такива обстоятелства предизвикат съмнения относно тяхната ... легитимност и законност."

Той добави: "Централните държавни органи са парализирани Докато конституционния ред и законността не са възстановени ... ние решихме да поемем отговорността за запазване на конституционния ред, законност, правата на гражданите и тяхната сигурност на нашите територии."

Междувременно, украинският парламент избра депутатът от опозицията Арсен Аваков за вътрешен министър на мястото на отстранения вчера Виталий Захарченко, предаде Ройтерс. Аваков ще оглавява вътрешното министерство до сформирането на ново коалиционно правителство.

Върховната Рада прие постановление за "възобновяване на действието на конституцията от 2004-а година", съгласно която в страната ще има парламентарно-президентска форма на управление. За това решение гласуваха 325 депутати от регистрираните на днешното извънредно заседание 331.

По-рано парламентът прие закон, който изпрати за подпис на президента Виктор Янукович, но засега той не го е подписал. При тези условия Върховната Рада реши да приеме постановление, което не се нуждае от неговия подпис, за да влезе в сила.

То започва да действа от момента на приемането му, но ще бъде прекратено, ако Янукович подпише закона за връщане на конституцията от 2004-а.

По думите на новозибрания председател на Върховната Рада Олександър Турчинов, конституцията от 2004-а позволява на парламента да сформира правителство без участието на президента.

Турчинов заменя на поста Володимир Рибак, който е близък сътрудник на президента Виктор Янукович. Рибак подаде оставка, след като редица депутати от управляващата Партия на регионите обявиха, че ще я напуснат.

Междувременно украинското вътрешно министерство обяви, че "напълно споделя силното желание на украинския народ за бърза промяна". Ведомството призова също гражданите да се обединят "за създаването на истински независима, демократична и справедлива европейка държава".

По- рано в събота водачът на опозиционната украинска партия УДАР Виталий Кличко заяви на извънредно заседание на украинския парламент, че предсрочните избори за президент на Украйна трябва да се проведат не по-късно от 25 май 2014 г., съобщава държавната агенция УНИАН.

"Предлагаме да се приеме постановление на Върховната Рада, с което искаме Виктор Янукович да подаде оставка и това да стане законно основание за провеждане на предсрочни президентски избори, които днес ние трябва да насрочим. Те трябва да се състоят съгласно Конституцията на Украйна не по-късно от 25 май", заяви Кличко.

Според него ако изборите бъдат проведени скоро, това ще помогне да се успокои напрежението в обществото. Такова е и желанието на протестиращите, които в петък упрекнаха лидерите на опозицията за споразумението с президента, което предвижда предсрочен вот чак в края на годината.

Опозицията възнамерява да постигне одобряване от парламента на оставката на Виктор Янукович, чиито следи се изгубиха в събота.

"Президентът Янукович се самоотстрани и напусна столицата. Имаме само един изход – трябва да се насрочат предсрочни президентски избори", декларира по този повод Виталий Кличко.

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на столицата Киев. Не ясно къде се намира президентът Виктор Янукович, а опозицията настоя за предсрочни избори през май. Сградата е празна, а протестиращите обясниха, че не са използвали сила, за да влязат в нея. Резиденцията на украинския президент Виктор Янукович, която се намира на около 15 км от столицата Киев, днес е празна и неохранявана, а журналистите влизат в нея свободно.

Високопоставен източник от силите за сигурност заяви за Ройтерс, че Янукович е добре и се намира в Украйна. Източникът посочил, че не знае дали президентът е в Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай