Външните министри на ЕС осъдиха насилието в Украйна

Външните министри на ЕС осъдиха насилието в Украйна | StandartNews.com

Брюксел. Външните министри на страните от ЕС излязоха с изявление, в което категорично осъждат "очевидното нарушение на украинския суверенитет и териториална цялост чрез актове на агресия от руските въоръжени сили". След извънредно заседание в Брюксел министрите призоваха Русия незабавно да оттегли всички свои военни части "към местата на тяхното постоянно позициониране". Русия има споразумение с Украйна за присъствие на до 25 000 военни в базите в Крим. Ако тези части трябва да бъдат дислоцирани, Русия трябва да информира украинските власти. 

 

В декларацията на външните министри се казва също, че планираният референдум за статута на Крим нарушава украинската конституция, тъй като автономната област има право да провежда плебисцит само по регионални въпроси, но не и по такива, засягащи териториалната цялост на Украйна. 

 

ЕС изразява готовност да участва в разрешаването на конфликта с мирни средства и в съответствие с международното право. Съветът изразява съжаление, че се поставят под съмнение стъпките към взаимно отваряне на ЕС и Русия, а страните от Г8 ще спират подготовката си за участие в международната среща, планирана за юни месец в Сочи. Европа заплашва Москва с визови проблеми и прекратяване на множество търговски взаимоотношения, ако продължи с военната агресия на украинска територия. ЕС изцяло подкрепя мерките, взети от Украйна и заявява, че стои зад предложението си за зона за свободна търговия със страната, както и че ще продължи да използва влиянието си, за да осигури подкрепа, главно пред Международния валутен фонд.

 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е свикал извънредно събрание на президентите и министър-председателите на страните в ЕС с цел сваляне на напрежението в Украйна, съобщи официалният профил на Ромпой в социалната мрежа Туитър.  

 

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров утре в Мадрид, след което ще посети Киев в сряда. Това съобщи говорителят на Аштън в Туитър. 

 

Междувременно BBC съобщи за официален документ на британското правителство, в който се казва, че Обединеното кралство няма намерение да прекратява търговските си взаимоотношения с Русия, нито да затваря достъпа до финансовите си пазари за руснаци. В него се казва още, че Великобритания ще обезкуражава всякакви разговори за подготовка за военни действия, например в НАТО. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай