Вандали подпалиха български културен център в Македония

Културният център „Иван Михайлов” в Битоля е бил подпален рано тази сутрин

Вандали подпалиха български културен център в Македония | StandartNews.com

Културният център „Иван Михайлов” в Битоля е бил подпален рано тази сутрин.

„Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт”, съобщиха за БГНЕС от Културния център. „Виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се”, призовават от центъра.

БГНЕС припомня, че след официалното откриване на Културния център преди два месеца в Република Северна Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

През април премиерът Кирил Петков посети Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културния център „Иван Михайлов”. Визитата бе първото посещение на български министър-председател в Битоля. В събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие.

„Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани”, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

„Разбира се, едно от предположенията ни беше, че посещението именно на център, който носи спорно име тук, може да има скрити мотиви, а това е, че спорът е спор за правата на човека и че българската общност не се ползва от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген“, каза Османи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай