Ваксинирана получи алергия. Още се възстановява

Лекар в Мексико, която получи тежка алергична реакция след имунизация с ваксината на "Пфайзер"

Ваксинирана получи алергия. Още се възстановява | StandartNews.com

Лекар в Мексико, която получи тежка алергична реакция след имунизация с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек" срещу ковид-19 остава в болница и все още не е възстановила напълно мускулната си сила, съобщава БТА.

Специалистката по вътрешни болести на 32 години е била ваксинирана на 30 декември, в следващите дни е получила няколко припадъка и е на лечение в специализирана болница.

Първоначалната диагноза е енцефаломиелит - възпаление на главния и на гръбначния мозък, съобщиха от здравното министерство и уточниха, че лекарката страда от алергии.

Тя се е повлияла добре от лечението, не е получавала повече припадъци и вече е възстановила частично мускулната сила.

"Днес тя успя да седне и вероятно ще може да бъде изписана в следващите дни", съобщи на пресконференция в сряда директорът на мексиканския осигурителен институт Виктор Бория.

От Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията съобщиха, че наблюдават внимателно алергичните реакции към ваксините срещу новия коронавирус на "Пфайзер" и на "Модерна" и призоваха хората, които получат по-сериозни такива да не приемат втората доза.

Изследване, публикувано в сряда в седмичния доклад на Центровете за смъртните случаи и заболяванията за периода от 14 декември до 23 декември миналата година, установи 21 случая на анафилактичен шок след поставянето на 1 893 360 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек".

Лекарите изследват дали припадъците и мускулната слабост на интернистката от Мексико са свързани с ваксината срещу ковид-19 или с предишни състояния. От клиничните изпитания няма данни някой да е получил мозъчно възпаление след прием на ваксината.

От "Пфайзер" казаха, че знаят за проучването на случая в Мексико и се ангажираха да продължат да сътрудничат "с всякаква информация, която бъде изискана". Ваксинацията в Мексико започна преди Коледа сред лекарите и медицинския персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай