В Турция закъсаха за сълзотворен газ

В Турция закъсаха за сълзотворен газ | StandartNews.com

Турският вицепремиер Бюлент Арънч хареса новата форма на протест в страната - стоящия протест, и дори насърчи действия от подобен характер, съобщи Си Ен Ен - Тюрк. В същото време стана ясно, че полицията е изчерпала запасите си от сълзотворен газ, който използва срещу продължилите дни наред активни бунтове заради парка "Гези" и управлението на Реджеп Тайип Ердоган. Бюлент Арънч обаче коментира новата разновидност на протестите.

"Това не са насилнически действия. От тази гледна точка звучи приятно, ако са само и единствено такива действия. Нямаме намерение да се противопоставяме на подобни мирни действия. Стига да не нанасят вреда на здравето, ние ги харесваме. Необходимо е да насърчаваме действия от подобен характер", заявява Арънч.

Новата форма на протест светкавично набра популярност. В сряда вечерта стотици демонстранти застанаха мирно на площад "Таксим" и прекараха там цялата нощ. Някои от тях се доближаваха до полицаите и им четяха книги, други разиграваха части от театрални пиеси. Подобна масова демонстрация имаше и в парка "Кугулу" в Анкара, където в протеста се включиха и депутати от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Други демонстрации обаче за пореден път бяха разпръснати със сълзотворен газ, след като станаха агресивни. Група протестиращи блокираха булевард "Кенеди" в столицата и замеряха полицаите с бутилки и камъни. Полицията се намеси с бронирани машини. Протест бе разпръснат със сълзотворен газ и в град Ескишехир. Протести имаше и в околия Ерегли в област Зангулдаг.

Вчера бе съобщено, че турската полиция почти напълно е изчерпала запасите от сълзотворен газ по време на демонстрациите в Истанбул и Анкара. Главното управление по безопасност в Турция е обявило търг за попълване на запасите.

В мерките на службата са предвидени и закупуването на нови бронирани превозни средства за борба с безредици, оборудвани с водни оръдия и защитни кабини.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган обяви победа над протестиращите. "Нашата демокрация беше подложена на изпитание отново и ние излязохме от него като победители", заяви пред силни овации премиерът пред членове на управляващата партия. В същото време вицепремиерът Али Бабаджан обяви, че демонстрациите са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари и нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1.3 млрд. долара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието ще внесе предложение за сформиране на временна парламентарна комисия за разследване на протестите в парка "Гези". Тя ще работи три месеца и ще е съставена от представители на всички партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай