В Швейцария се провежда референдум за имиграцията

В Швейцария се провежда референдум за имиграцията | StandartNews.com

Берн. Швейцарските граждани решават в неделя в национален референдум дали да се затегне имиграционната политика в страната.

Инициативата е на Швейцарската народна партия (ШНП), предаде БГНЕС.

Основните аргументи на десните политически сили, които заемат по-голямата част от местата в Федералното събрание парламента, е че страната не може до безкрайност да приема по 80 хиляди чужденци годишно. ШНП аргументира искането си за референдум с притока на чужденци, които, според нея, са причина за повишаване на наемите, претъпкания градски транспорт и разрастването на престъпността.

Целта на авторите на инициативата за референдум по имиграционната политика е да бъдат определени годишни квоти на разрешителните, давани на чужденци.

Макар че Швейцария не е член на ЕС, имиграционната й политика се основава на свободното движение на хора от Евросъюза и позволява ограничен брой граждани на страни извън общността също да влизат в страната.

Представители на 12 швейцарски промишлени групи, включително машиностроене, производство на часовници, информационни технологии и туристически асоциации, посочиха, че квотите ще доведат до ненужна бюрокрация в компаниите и ще ограничат възможностите им да наемат гъвкав и висококвалифициран персонал.

Проучване на общественото мнение, проведено в навечерието на референдума, показва, че инициативата е подкрепяна от 43 на сто от местните жители, половината са против, а 7 процента от анкетираните все още не са решили какъв да бъде вотът им.

Задно с въпроса за имиграционната политика, пред швейцарските гласоподаватели ще бъдат представени още две теми – изключването на абортите от списъка на платените здравни услуги и създаването на фонд в размер на 6,4 млрд. франка за финансиране на развитието на железопътния сектор.

Швейцария е страната, която провеждане най-много референдуми в света. От 1848 г. е провела повече от 500 национални допитвания до народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай