В Монтрьо стартира Мирната конференция за Сирия

В Монтрьо стартира Мирната конференция за Сирия | StandartNews.com

Монтрьо. Днес в Швейцария започва международната мирна конференция за Сирия, която цели да намери политическо решение на 3-годишния сирийски конфликт, предаде BBC. Тя ще започне в Монтрьо в сряда и ще продължи в Женева два дни по-късно с посредничеството на специалния представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими.

На срещата под името „Женева 2" ще присъстват делегации на сирийското правителство и главната опозиционна група, както и на международните им партньори.

Основната въпросителна е за бъдещето на президента Башар Асад, но това е въпрос, по който изглежда, че никоя от страните не е склонна да отстъпи от позицията си. Това е първият път, в който сирийското правителство и опозицията ще се изправят лице в лице от началото на конфликта.

Представители на десетки страни ще изнесат на церемонията днес своите речи, в които ще апелира бойците от всички страни да прекратят страданията на сирийския народ и да намерят мирно, политическо решение на задълбочаващата се криза.

„Женева-2" се провежда при безпрецедентни мерки за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС, за да гарантира спокойствието на представители на близо 40 държави и регионални организации, делегациите на сирийския режим и опозицията, като същевременно в швейцарския град за откриването на конференцията се събраха няколко хиляди журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай