В ЕС не се разбраха за бюджета за 2015 г.

В ЕС не се разбраха за бюджета за 2015 г. | StandartNews.com

Брюксел. Съветът на министрите на Европейския съюз и Европейският парламент не успяха да постигнат споразумение за бюджета за 2015 г., информира Deutsche Welle. Крайният срок изтече в понеделник през нощта.

"Не успяхме да спечелим надпреварата с времето днес", заяви италианският държавен секретар по икономическите въпроси Енрико Дзанети. Именно Италия в момента председателства ЕС.

Така в ЕС ще трябва да започнат преговорите наново. Милиарди евро са под въпрос за различни оперативни програми за новите и по-слабо развитите членки на Съюза. Висят и парите за земеделците, изследователите и студентите.

От ЕП настояват за бюджет от над 146 милиарда евро за догодина, което е с 8 процента повече от сегашния. Според съвета на министрите обаче разходите трябва да са 140 милиарда и 500 милиона евро.

Въпреки провала Дзанети изрази оптимизъм относно възможността за намиране на компромис. Той каза, че консултациите са позволили сближаването на позициите между страните, което ще направи възможно продължаването на обсъжданията на базата на ново предложение от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай