В коя балканска страна животът е най-спокоен

Една страна зае място в класация на Института за икономика и мир

В коя балканска страна животът е най-спокоен | StandartNews.com

Годишните класация на Института за икономика и мир показа в коя балканска държава животът е най-спокоен. Словения получи място в  класацията като най-безопасната страна от бившите югославски републики. Страната се нарежда на осмо място от общо 163, включени в Световния индекс на мира (GPI).

От останалите някогашни членки на СФРЮ Черна гора заема 45-о място, Хърватия е на 14-о място, Република Северна Македония е на 38-о, Босна и Херцеговина е на 61-о, а Сърбия - на 65-о, което я нарежда на опашката според критериите за безопасност, пише БТА.

Според индекса най-безопасната държава през 2023 г. е била Исландия, но тя не е слизала от върха на класацията от 2008 г.

За изготвянето на индекса страните се класират по множество критерии - от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти. Годишният доклад се опира на богати данни за тенденциите в икономиката и мирното развитие на държавите в света.

Благодарение на ниските нива на престъпност, военни разходи и международни конфликти Исландия заема престижното първо място. Втора в списъка е Дания поради ниските нива на корупция в правителството, а трета - Ирландия, която се изкачва  с пет позиции спрямо 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай