Ужасът в Турция! Погребват жертвите под номера

Властите взимат пръстови отпечатъци за разпознаване

Ужасът в Турция! Погребват жертвите под номера | StandartNews.com

Ужасът от земетресенията в Турция продължава. 

Измъчените семейства се тълпят в спортни зали, болнични морги или гробища в силно засегнати райони в опит да намерят изчезналите си роднини. Туба Йолджу е отчаяна от новините за изчезналата си леля и претърсва спортна зала, където жертвите на силното земетресение, ударило родния ѝ град в Турция, лежат в чували за трупове.

„Чуваме, че властите вече няма да оставят телата да чакат за разпознаване. Те ще ги погребат 24 часа след откриването им“, допълни тя.

„Дай, Боже, да я намерим“, сподели Йолджу с тревога, изписана на лицето ѝ.

Мощният трус в понеделник с епицентър Кахраманмараш в югоизточната част на страната предизвика невиждана катастрофа в Турция и Сирия, убивайки над 33 хиляди души.

„Всяко тяло в крайна сметка ще бъде върнато на семейството му“, заяви прокурор, опитвайки се да успокои семействата. „Не се притеснявайте, от всяко изчезнало тяло се вземат кръвни проби“, увери той.

Семействата, които не могат да стигнат до близките си по време на спасителната работа, проверяват едно по едно телата в чували или увити в одеяла. „Ние показваме лицата на техните преки роднини“, заяви следовател пред агенция Франс Прес.

Погребални коли доставят ежечасно стотици тела в новосформирани гробища, погребвайки ги едно по едно. „Ако самоличността е неизвестна, вземаме пръстови отпечатъци и проби от зъби и ги сравняваме с техните близки“, заяви следователят, който има включена камера на врата си за контрол на действията му.

Служител копае в района на масов гроб в Хатай

Около 2000 тела са идентифицирани в гробището, което е пълно с прясно изкопани гробове. Съществува база данни с качени са снимки на неидентифицираните трупове.

До импровизираните дървени надгробни табелки с номера, вместо имена, на новосформираните гробища, хората оплакват близките си. 

Една жена седи близо до гроба и не може да спре да плаче.

/"Марица"/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай