Ужас в Триполи. Либия отново разделена

Сражения между фракциите в Либия

Ужас в Триполи. Либия отново разделена | StandartNews.com

Сражения на най-силните въоръжени фракции започнаха снощи в няколко района на либийската столица Триполи. Тази сутрин боевете достигнаха до най-ожесточената си точка от началото на годината, предаде Ройтерс.

Гъст дим се издигна рано сутринта над някои квартали, а по улиците се чуваха изстрели от тежки оръжия. 

Здравното министерство призова местните жители да даряват кръв в помощ на пострадалите.

Говорител на спешна помощ съобщи за 19 ранени и за 26 семейства, евакуирани от район, в който се водят боеве. Засега не е ясно дали има загинали. 

Сблъсъците межди 444-а бригада и Специалните сили за възпиране нарушиха относителното спокойствие, което цареше в либийската столица през последната година. И двете военни групировки застанаха зад временното правителство на националното единство, ръководено от премиера Абдул Хамид Дбейба. 

След подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г. и разделението на страната през 2014 г. между враждуващите източни и западни фракции мирът в Либия е трудно постижим, отбелязва Ройтерс. 

През 2020 г. източните милиции направиха неуспешен опит за нападение срещу Триполи, след което огънят бе прекратен. 

От тогава няма особен напредък към трайно решение на конфликта и властта остава в ръцете на въоръжени фракции, които междувременно получиха официален статут и финансиране. 

Миналата година милиции, подкрепящи правителството в Източна Либия, предприеха отчаян опит за отстраняване на Дбейба. Триполи беше разтърсен от тежки сражения, продължили два дни.

Според източник на Ройтерс вчера Специалните сили за възпиране са задържали Махмуд Хамза, командир на 444-а бригада на столичното летище "Митига". Сблъсъците са започнали именно там. 

По-късно през деня представител на турското министерство на отбраната заяви, че ситуацията в Триполи се е "успокоила" и че няма проблеми, свързани с разположените там турски части, съобщи Ройтерс. 

Според източник на саудитската телевизия "Ал Хадад" правителството на националното единство се е съгласило да предаде Хамза на неутрална страна, допълва ТАСС.   

Новинарският портал "Ал Уасат" цитира свои източници, според които Мохамед ал Менфи, ръководител на президентския съвет на Либия, е започнал инициатива за поетапно овладяване на ескалацията. Планът предвижда старейшините на квартал "Сук ал Джумая" да предадат Хамза на началника на генералния щаб на правителството на националното единство. По-късно въпросът за задържането му ще бъде решен от анкетна комисия, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай