Уволниха главния редактор на New York Times

Уволниха главния редактор на New York Times | StandartNews.com

Ню Йорк. В изненадващ ход, вестник New York Times обяви смяната на изпълнителния главен редактор Джил Ейбръмсън - първата жена, която ръководи вестника - с незабавен ефект.

Обявено бе също така, че мястото й ще заеме Дийн Бекит, досегашен редактор на хартиеното издание на вестника.

60-годишната Абрамсън беше избрана за първата жена главен редактор на авторитетния вестник през 2011 г., като тя самата посочи Бакет за екипа си. Като репортер той е носител на престижната американска награда за журналистика "Пулицър" и е бивш редактор на "Лос Анджелис Таймс". Сега Бакет става първият афроамериканец начело на нюйоркското издание.

В официално съобщение издателят на вестника Артър Шулцбергер благодари на Абрамсън за работата й, но не даде никакви подробности за причините за отстраняването й.

В сряда следобед той е свикал журналистите и останалите работещи за изданието, пред които е обяснил, че промяната се прави по неспоменати мениджърски причини, е разказал присъствал на срещата служител пред Ройтерс. Според сайта на самото издание цялата редакция е била "слисана" от неочаквания ход.

Ейбръмсън публикува становище, в което казва, че с любов ще си псомня времето, прекарано в New York Times "с най-добрите журналисти в света".

След публикуването на информацията за смяната на ръководството акциите на компанията издател паднаха с 4.9% до 15.07 долара.

Рязката маневра е поредният знак за бурните процеси, тресящи някога стабилния вестникарски бизнес.

По-рано същия ден и първата жена главен редактор на авторитетния френски всекидневник Le Monde подаде оставка заради конфликт с останалите редактори относно планираните промени в изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай