Вторник,

US генерал с ключова новина за НАТО в България

От: стандарт -
1022
US генерал с ключова новина за НАТО в България
A
A
A

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Дер Шпигел, цитирано от ТАСС.

Уолтърс ръководи американските военни сили на континента и е най-висшият американски генерал в региона.

Той иска разширяването на присъствието на Алианса в България и Румъния с аргументите, че това ще е в отговор на струпването на руски войски близо до границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предложението си по време на секретна видеоконферентна връзка с участието на представители на страните – партньори в алианса.

Той е призовал за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие.

Според Уолтърс, увеличаването на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Руската федерация близо до границите на Украйна без да предприеме никакви мерки.

Според него това не представлява провокация, а е необходимо презастраховане.

Генералът е уверил съюзниците, че Алиансът възнамерява да продължи да се придържа към основополагащия договор на отношенията  Русия-НАТО.

Тоза означавало, че войските няма да бъдат разположени постоянно, а се предвижда тяхна ротация.

Официално алиансът не е потвърдил дискусията за разширяването на мисията.

По думите му, получени от дипломатически източници, темата обаче ще бъде обсъдена на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com