US генерал с ключова новина за НАТО в България

Поиска да се разположат повече войски у нас и в Румъния като отговор на руското засилено присъствие по границата с Украйна

US генерал с ключова новина за НАТО в България | StandartNews.com

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Дер Шпигел, цитирано от ТАСС.

Уолтърс ръководи американските военни сили на континента и е най-висшият американски генерал в региона.

Той иска разширяването на присъствието на Алианса в България и Румъния с аргументите, че това ще е в отговор на струпването на руски войски близо до границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предложението си по време на секретна видеоконферентна връзка с участието на представители на страните – партньори в алианса.

Той е призовал за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие.

Според Уолтърс, увеличаването на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Руската федерация близо до границите на Украйна без да предприеме никакви мерки.

Според него това не представлява провокация, а е необходимо презастраховане.

Генералът е уверил съюзниците, че Алиансът възнамерява да продължи да се придържа към основополагащия договор на отношенията  Русия-НАТО.

Тоза означавало, че войските няма да бъдат разположени постоянно, а се предвижда тяхна ротация.

Официално алиансът не е потвърдил дискусията за разширяването на мисията.

По думите му, получени от дипломатически източници, темата обаче ще бъде обсъдена на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай