УНИЦЕФ: Над 6 милиона сирийски деца се нуждаят от помощ

УНИЦЕФ: Над 6 милиона сирийски деца се нуждаят от помощ | StandartNews.com

Женева. Повече от шест милиона деца, засегнати от конфликта Сирия, отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ, според доклад на УНИЦЕФ, публикуван в петък, като броят на нуждаещите се се е увеличил с една трета за една година.

УНИЦЕФ предупреди, че организацията може да намали някои жизненоважни услуги поради липса на финансиране, предаде АФП.

Около 6 600 000 деца сега се нуждаят от помощ в региона,според агенцията цифра, която се е повишила с една трета, или около два милиона, от юни 2013 година насам.

"Това е изумителна бройка и при това тя нараства много, много бързо", изрази тревога на пресконференция в Женева говорителят на УНИЦЕФ Саймън Инграм.

УНИЦЕФ е получил само 37% от поисканите от него 770 милиона долара помощ за нуждаещите се сирийски деца за тази година. Общо 10.9 милиона души имат нужда от помощ в Сирия.

2.9 милиона сирийски бежанци са регистрирани в региона, като техният брой нараства със 100 000 всеки месец, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Това е най-тежката бежанска криза в света от геноцида в Руанда през 1994 г.

ВКБООН призова преди ден да бъдат събрани 3.74 милиарда долара в помощ на сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай