Украйна си върна Славянск (ОБЗОР)

Украйна си върна Славянск  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Украинските власти успяха да си върнат контрола на досегашния бастион на проруските опълченци - град Славянск. След като избягаха оттам, проруските активисти се опитаха да установят щаб в Краматорск, но според някои информации част от тях са се отказали и са заминали направо към Донецк. Заедно със Славянск, армията си върна контрола и над два по-малки града. Ожесточени сблъсъци пък се водеха за Луганск.

Синьо-жълтият украински флаг бе издигнат в събота следобед от сградата на градския съвет на Славянск, след като украинските сили успяха да прогонят опълченците. Града е напуснал и предводителят на бунтовниците Игор Стрелков. За акцията се похвали украинският вътрешен министър Арсен Аваков във "Фейсбук". "Преди изгрев слънце разузнавателните ни служби ни информираха, че Игор Стрелков и голяма част от бойците са избягали от Славянск, всявайки смут у малкото оставащи в града бойци", се посочва в съобщението. 

Според украинското издание "Новости Донбас", през нощта в Славянск е имало тежки сражения. Накрая опълченците са напуснали града по посока на Краматорск и Артьомовск. На блокпостовете в града са останали малко местни активисти. Аваков поясни също, че силите на Киев са унищожили генералния щаб на проруските сепаратисти в Артьомовск.а
Кметът на Славянск Владимир Павленко, назначен от опълченците, потвърди, че те са напуснали града. "Наказателните отряди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски, части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си", обяви и лидерът на Донецката народна република Александър Бородай.

След изтеглянето на бунтовниците в Славянск е започнала доставката на хуманитарна помощ.
По-късно бе съобщено, че и в Краматорск се извършва украинска офанзива и в града се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран.

Ожесточени сблъсъци вчера се водеха за друг бунтовнически град - Луганск. Опълченците съобщиха, че около 130 украински служители на реда са загинали за едно денонощие при боеве край Луганск. Твърди се, че украинските военни са понесли и сериозни материални поражения, включително танк и самолет. В събота опълченците завзеха сградата на Луганската областна държавна радио и телевизия. По данни на местни медии пък в района на градска поликлиника в Луганск са установени ракетни комплекси "Град" които стрелят срещу село Большая Вергунка. На покривите на две училища са разположени огневи точки, едното разполага със зенитна установка.

Автомобилен мост над река Северский Донецк в Луганска област пък е бил взривен, като движението по него е било спряно.

Почина духовният глава на страната

Главата на украинската православна църква митрополит Владимир е починал в болница в Киев на 79-годишна възраст, съобщи ИТАР-ТАСС. Духовникът е страдал от онкологично заболяване.

За временно изпълняващ длъжността глава на църквата е посочен митрополит Онуфрий.
Владимир бе глава на Украинската православна църква - Московска патриаршия, която е под властта на московския патриарх Кирил и е най-големият религиозен орган в Украйна. Тя не признава по-малката национална Украинска православна църква, управлявана от киевския патриарх, която бе създадена след краха на СССР.

Митрополит Володимир, чието светско име е Виктор Макрианович Сабодан, е роден на 23 ноември 1935 г. в украинското село Марковци. През 1962 г. завършва Ленинградската духовна академия и същата година приема свещенически сан. От 1973 г. е ректор на Московската семинария. През 1982 г. е ръкоположен за митрополит. Става митрополит на Киев и на цяла Украйна на 27 май 1992 г.

Москва задържа оръжията на Крим

Русия е спряла процеса по предаване на Киев на военна техника и материални средства на украинските въоръжени сили от територията на Крим във връзка с действията на армията в източната част на страната, съобщиха от външното министерство на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Във връзка с продължаващите активни действия на украинските сили в Източна Украйна, които доведоха до смъртта на мирни граждани, включително деца, а също така заради разрушени граждански обекти в населените райони в областите Донецк и Луганск, руската страна прие решение за спиране процеса по предаване военната техника на Украйна от Крим, поясняват от ведомството.

Министерството допълва, че решението ще е в сила до пълното прекратяване на военната операция и урегулиране на ситуацията по мирен път.

Киев остана без гей парад

Гей парад, планиран за събота в украинската столица Киев, не се състоя заради липса на охрана, съобщи АФП. Полицията в града отказала да охранява събитието.

Ръководителката на организацията "Инсайт" Елена Шевченко подчерта, че проваленият "поход на равенството" е нямало да прилича на типичен западен "Гей прайд", нито на карнавал. "Това е поход на равенството. Ние се борим срещу всички дискриминации, включително срещу (лесбийските, гей, би- и транссексуалните) общности", обясни Шевченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай