Украйна се изтегля от Крим

Украйна се изтегля от Крим | StandartNews.com

Киев. Украйна изготвя планове за изтеглянето на своите войници и техните семейства от Крим, каза шефът на сигурността и отбраната в Киев.

Андрий Парюби заяви, че искат да ги преместят "бързо и ефективно" в континенталната част на Украйна.

По-рано, про-руските сили превзеха две военноморски бази - включително централата на флота на Украйна.

Тя идва ден след кримската лидери подписаха договор с Москва за присъединяването на полуострова в Руската федерация.

Украйна прекрати своето ротационно председателство на Общността на независимите държави (ОНД), съобщи говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му решението е взето поради това, че страните членки на ОНД не изпълняват условията на споразумението, подписано при създаването на общността. "Украйна запазва правото си да обсъди целесъобразността от по-нататъшното си участие в дейността на ОНД", добави Перебейнос.

ОНД е създадена през декември 1991 г. след разпада на СССР с договор между тогавашните лидери на Беларус, Русия и Украйна. Понастоящем в нея има девет пълноправни членове, всички те бивши съветски републики: Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия Таджикистан и Узбекистан. Украйна е асоцииран член (не е ратифицирала официално договора за ОНД), какъвто е и Туркменистан. През 2008 г. Грузия напусна ОНД заради войната си в Русия и отцепването от нея на проруските Южна Осетия и Абхазия.

Съветският съюз имаше 15 републики. Три от тях - Естония, Латвия и Литва - сега са членове на ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай