Украйна губи $1,7 млрд. в Крим

Москва установи контрол над всички военни бази и техника, взема на въоръжение и делфини

Украйна губи $1,7 млрд. в Крим | StandartNews.com

Москва/Брюксел. Министерството на отбраната на Украйна оцени военното си имущество в Крим на 1,7 милиарда долара, съобщи зам.-министърът на отбраната Леонид Поляков. Какво ще се случи с това имущество засега не е ясно и се водят преговори с Русия. Руските военни вчера поеха контрола и над последния украински кораб и знамето на федерацията вече се вее над всичките 193 военни обекта в Крим.

"Оценките са все още предварителни. В момента текат преговори с Русия за военната техника и имущество в Крим", обяснява Поляков. Той е обяснил, че украинските моряци не са потопили корабите си, защото, ако няма обявено военно положение, те ще понесат наказателна отговорност.

"Ние ще поискаме обезщетение и предаване на оръжията обратно, но без обявяване на военно положение не можем да унищожим имуществото", допълва Поляков. Ако на украинските военни не бъде позволено да преместят техниката и имуществото си, то Украйна ще потърси компенсации чрез международен съд, посочи още министърът.

Вчера началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валери Герасимов обяви, че руското знаме вече се развява във всичките 193 военни обекта в Крим. "На 26 март знамето на Руската федерация е издигнато във всички 193 военни поделения и обекта на въоръжените сили на Украйна на територията на Република Крим", заяви Герасимов. Това е станало на тържествени церемонии, на които при издигането на флага е изпълнен и руският химн. Според Герасимов всички войници, които са изразили желание да продължат да служат в украинските въоръжени сили, са сдали оръжието и са извън военните поделения, готвейки се да отпътуват за Украйна. Той отбеляза , че в съответствие със споразумение с Министерството на отбраната в Киев украинските военни и техните семейства ще бъдат извозени от Крим с железопътен транспорт.

Руските военноморски сили смятат да вземат на въоръжение бойни делфини афала и морски котки, съобщи агенция "Новости". Това е една от първите практически ползи от анексирането на полуостров Крим в състава на Русия, защото животните ще бъдат подготвяни в държавния океанариум в Севастопол. Подготовката на бойни морски животни датира от времето на СССР. След разпада му програмата обаче е спряна. Едва през 2012 г. обучението е възобновено в полза на украинските военни. Севастополският океанариум е вторият по-големина в света център за обучение на морски бойни животни след Сан Диего в САЩ.

Над 25 000 искат Аляска да се върне

Петицията с искане за връщането на Аляска в състава на Русия, публикувана в раздела "Ние, хората" в сайта на Белия дом от човек с инициали С.В., представящ се за жител на град Анкоридж, за 5 дни набра над 25 000 подписа, съобщи Би Би Си. Ако до 20 април документът събере над 100 000 подписа, администрацията във Вашингтон по закон ще бъде длъжна да обсъди предложението и да му даде отговор. Според руски медии авторът на петицията е волгоградският активист Сергей Воропаев.

В текста се обяснява, че преди 10-16 хиляди години племената, прекосили Беринговия проток и установили се на Аляска, дошли от Сибир. Впоследствие руснаците започват постепенно да усвояват полуострова. От юли 1799 г. Аляска с прилежащите й острови е била под управлението на Руско-американската компания, основана от търговеца Григорий Шелихов. На 30 март 1867 г. във Вашингтон е подписан договор, според който територията с площ 1,5 млн. кв. км е продадена на САЩ за $7,2 млн. в злато. В Русия битува и мнението, че тя е дадена под аренда за срок от 99 г., но истината е, че е именно продадена. От 1959 г. Аляска е щат в рамките на САЩ.

Приднестровието свалил разузнавателен самолет

Властите в проруския Приднестровски сепаратистки район на Молдова заявиха, че са свалили украински безпилотен самолет, извършващ разузнавателна мисия, предаде АП.

Самолетът бил свален на 23 март, след като навлязъл нелегално в Приднестровието, нарушавайки въздушното му пространство.

Агенцията подчертава, че властите в района запазват правото си "да използват всички налични средства", за да защитят територията си, която не е международно призната, но е подкрепяна от Русия.

Обама: Кремъл си направи криви сметки

Лидерите на ЕС и САЩ обявиха, че са единни и готови за нови санкции срещу Москва, ако след Крим тя се насочи към Украйна. На пресконференция с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на ЕК Жозе Барозу в Брюксел президентът на САЩ Барак Обама каза, че Русия е изолирана заради анексирането на Крим, но дипломатическите канали остават отворени. Той заяви още, че Европа трябва да диверсифицира енергийните си източници, като прегледа възможностите за собствени източници, в това число и шистов газ. "Светът е по-сигурен и справедлив, когато ЕС и САЩ са единни. Русия остава сама. Кремъл не си направи сметките правилно с мисленето, че може да забие клин между Вашингтон и Брюксел", каза Обама. Той предупреди Москва, че изолацията ще се задълбочи, ако продължава да следва подобен курс, и каза, че наложените на Русия санкции са най-тежките след края на Студената война.

Това е първото посещение на президента Обама в Брюксел от встъпването му в длъжност през 2009 г. Той пристигна с делегация от 900 души, включваща близо 200 журналисти и също толкова агенти на службите за сигурност. Охраняват също 1000 патрулиращи и 350 моторизирани белгийски полицаи. Мобилизирани са и военни хеликоптери, в готовност за действие при нужда са дори белгийските изтребители Ф-16. Кметът на Брюксел обяви, че тези мерки за сигурност ще струват на данъкоплатците колкото охраната на всяко по-голямо събитие - около половин милион евро.
В деня на пристигането му бе открит подозрителен пакет в обществен автобус на 3 км от централата на НАТО. Повиканите сапьори обаче установиха, че в него няма взривно устройство.

Камерън видя алтернатива в добив на шистов газ

Добивът на шистов газ може да помогне на Европа да намали енергийната зависимост от Русия, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

"Някои страни са почти на 100% зависими от руския газ, така че смятам, че това е нещо като призив за действие", каза Камерън пред репортери.

Камерън посочи, че залежите от шистов газ в Югоизточна Европа, Полша и Англия, който може да се извлече чрез известния като фракинг процес, може да се използват като начин за засилване на енергийната сигурност в целия регион.

Междувременно украинската "Нафтогаз" съобщи, че от 1 май ще увеличи цената на природния газ за домакинствата с 50%, за да отговори на основните условия, поставени от Международния валутен фонд в замяна на помощната програма за страната. Цените за местните топлофикационни компании също ще бъдат увеличени с до 40% от 1 юли.
Руският газов гигант "Газпром" пък обяви, че събитията в Украйна не са повлияли на транзита на газ през територията на страната.

Спад с 1,8% на икономиката заради кризата

Световната банка прогнозира 1,8% спад на икономиката на Русия до края на годината, ако се изостри кризата, породена от анексирането на Крим. Според нов доклад, ако конфликтът между Русия и Украйна ескалира, може да има повишение на несигурността около санкциите от страна на Запада и отговора на Москва. В документа се разглеждат два сценария - високо рисков и по-ниско рисков. Първият предполага спад, въпреки че международната общност ще продължи да се въздържа от налагането на търговски санкции на Руската федерация. Вторият допуска краткотрайно негативно въздействие от кризата и растежа на БВП на Русия около 1,1% през 2014 г.

Чехия гласува срещу санкции

Камарата на депутатите в парламента на Чехия не последва общата линия на ЕС и се обяви против налагането на икономически санкции на Русия, съобщиха местните медии. Предложението за увеличаване на финансирането на чешката армия също не получи подкрепата на депутатите. Бюджетът за отбрана в момента възлиза на 1,1% от БВП. Очаква се тази цифра да нарасне през следващата година до 1,3 %, което ще увеличи разходите за отбрана през 2017 г. до 2% от БВП.

Освен това парламентът се отказа да нарича присъединяването на Крим "анексиране", както по-рано това стори германският канцлер Ангела Меркел. Депутатите отхвърлиха твърденията за насилствено присъединяване на Крим. Според тях в случая става дума за нарушение на международното право, съобщи "Радио Прага".

Москва прати елитни танкове до границата

Едни от най-боеспособните съединения на Руската федерация са пристигнали в близост до границата с Украйна, алармират граничните украински власти. Забелязана е техника на 12-и танков полк и на четвърта гвардейска Кантемировска танкова дивизия, като и двете части принадлежат към най-елитните войски на Русия. Съединенията са се установили в района на Климово и се предполага, че се подготвят да настъпят през Чернигов към украинската столица.

Разпуснаха милициите в Севастопол

Обявилият се за лидер на пристанищния град Севастопол разпусна проруската милиция в града и призова нейните членове да се разоръжат съгласно законите на Русия. Алексей Чали, който е начело на града в продължение на повече от месец, подписа декрет за разпускането на "силите на звената на народната милиция", които вече "не са необходими". "Революцията приключи. Ще живеем съгласно руските закони със съответните последствия за незаконни действия", каза Чали в телевизионно обръщение към командирите на милицията. Някои командири се противопоставят на този ход и планират да организират протест. "Чали дори не благодари. Той опитва да управлява града сам", казва Владимир Тюнин, един от командирите.

Путин с 80% рейтинг

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е скочил до 80%, сочи проучване на социологическия "Левада-център", съобщи "РИА Новости". Одобрението за Путин се приближава до своите максимални равнища от 2008 г., когато бе кратката война с Грузия. Тогава одобрението за президента достигна 85%. Днес едва 18% не одобряват неговите действия, а 26% от респондентите са на мнение, че Русия се развива в грешна посока. 15% не са в състояние да отговорят на въпроса.

Подкрепата за премиера Дмитрий Медведев е 62%.

ЕС опростява визовия режим

ЕС обеща да ускори въвеждането на опростен визов режим за граждани на Украйна. Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската политика Щефан Фюле по време на разширеното заседание на украинското правителство с участието на европейски политици. "От наша страна ние ще ускорим либерализацията на визите за украинците", каза Фюле в началото на заседанието. В същото време правителството на Украйна прие пакета, необходим за преминаването към втори стадий на безвизов режим с ЕС.

САЩ увеличават вноса на коноп

САЩ могат да увеличат вноса на коноп от Украйна в рамките на мерките за финансова поддръжка на икономиката на страната. Това заяви министърът на селското стопанство Том Вилсек в интервю за "Блумбърг". "Изучаваме възможностите за използване на отглежданите в Украйна и САЩ семена на промишлен коноп", отбеляза той. По данни на агенцията, в украинския коноп не се съдържат психоактивни вещества, предизвикващи наркотично опиянение. Поради това суровината може да се използва за производство на масла, бои и пластмаса.

Сексбойкот срещу руснаците

Украинки решиха по оригинален начин да изразят своя протест срещу действията на Русия в Крим и Севастопол. Дамите създадоха група във Фейсбук, наречена "Не давай на руснак", и пуснаха тениски с надписа и нарисувани прилепени една към друга длани. "Всички наши героини, които се съгласиха да се снимат с патриотичните тениски, са имали предвид нещо различно. Не давай на руснаците Крим, не давай на руснаците да завладеят земята ти, не давай на руснака пари или не давай на руснака да победи. Сексът, колкото и да е смешно, е последното, за което сме се сещали. Напишете ни какво ще ви хрумне, когато облечете наша тениска", посочват инициаторките на акцията. Тениските се продават на страницата на групата във Facebook, а приходите ще отидат за подпомагане на украинската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай