Украйна дължи 822 млн. долара на "Газпром" за август

Украйна дължи 822 млн. долара на "Газпром" за август | StandartNews.com

Киев. Украйна дължи на Русия 882 млн. долара сметка за доставките на газ през август, предадоха световните агенции. Президентът на газовата компания „Газпром" Алексей Милер предупреди Киев, че обмисля да въведе разплащане чрез предплата.

Милер обяви, че одобрил отсрочка за това плащане, чийто срок е изтекъл на 1 октомври. „Ситуацията е много сериозна, тъй като договорът предвижда при нарушаване на условията за плащане да се премине към система на авансово плащане", отбеляза шефът на „Газпром".

Обтегнатите отношения между двете страни през последните години няколко пъти доведоха до спиране на газовите доставки от Русия, от които Киев е силно зависим, въпреки че всячески се опитва да намери нови източници за снабдяване.

Газовите конфликти нарушиха и износа на руски газ за ЕС, тъй като в момента Украйна е основната транзитна страна. През януари „Газпром" поиска от „Нафтогаз Украйна" 7 млрд. долара за неполучени доставки, но предвидени в договора.

Киев пледира за намаляване на цената, наложена от Москва, която от своя страна иска в замяна Украйна да влезе в Митническия съюз и да отстъпи на „Газпром" част от газопреносната си мрежа.

Новите заплахи бяха направени с наближаването на европейската среща на върха на 21 ноември във Вилнюс, на която Украйна трябва да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, отбелязва АФП.

Брюксел обаче поставя като условие освобождаването на бившата министър-председателка и опозиционерка Юлия Тимошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай