Нов доклад за Украйна. Къде има пробив?

Разултатите от контраофанзивата

Нов доклад за Украйна. Къде има пробив? | StandartNews.com

Армията на Украйна бележи известен напредък срещу руските сили в части от Южна Украйна, а на изток – южно от Бахмут, сочи военен доклад на Киев, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА

В контранастъплението си, започнато в началото на миналия месец, Киев се опитва да отблъсне руските части обратно към Източна Украйна, да напредне на юг към брега и да прекъсне връзката по суша между Русия и окупирания от нея Кримски полуостров.

Настъплението е по-бавно, отколкото се очакваше от мнозина, но Украйна заяви, че се стреми да сведе до минимум жертвите, като нейните сили срещат укрепени руски отбранителни позиции, осеяни с мини.

Говорителят на генералния щаб на украинската армия Андрий Ковальов каза, че украинските войски са се придвижили напред в направлението на югоизточното село Старомайорске, близо до селища в Донецка област, които са били отвоювани от Украйна миналия месец.

Въоръжените сили на Украйна укрепват наново завзетите позиции, но руската съпротива е сериозна, добави Ковальов.

Той посочи, че на изток украинската армия е изтласкала руските части от позициите близо до село Андриевка, югозападно от опустошения град Бахмут, който Русия превзе през май.

Украинските въоръжени сили извършват настъпателни операции и на север, и на юг от Бахмут, гласи още информацията на Ковальов.

Подпомогнат с доставка на оръжие от съюзниците си от Запада, Киев си е възвърнал над 192 кв. км от територията на юг и 35 кв. км на изток от началото на контранастъплението си – това е казал днес висш военен представител, отбелязва Ройтерс.

17 месеца след широкомащабното си нашествие в Украйна Русия все още държи големи територии и не признава украинските придобивки по време на контраофанзивата, отбелязва агенцията.

Руските военни доклади представят различна картина на бойните действия в сравнение с тази на Киев, посочва Ройтерс. Москва осъществява въздушни удари навсякъде из Украйна.

Ройтерс прави уговорката, че не може да удостовери ситуацията на бойното поле чрез независим източник, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай