Украинско градче иска самостоятелно присъединяване към ЕС

Украинско градче иска самостоятелно присъединяване към ЕС | StandartNews.com

Рава-Руска. На фона на бурните протести и горещите политически страсти в Киев, едно малко украинско градче реши да се опълчи на решението на държавниците по символичен начин. Хората от града искат да подпишат самостоятелно споразумение за присъединяване към Европейския съюз.

Градчето Рава-Руска е отдалечено само на 2 км от границата с Полша и сякаш е попило от европейския дух на западната си съседка, която вече близо 10 години е член на общността. Затова местните лидери държат да влязат в обединена Европа, въпреки че миналата седмица официален Киев обяви замразяване на присъединителния процес.

"Не политиците днес създават историята и не те вземат решенията. Правят го хората, които подписаха този призив. А той гласи, че обикновените хора - без политици, политически лозунги и цветове - искат да станат част от Европейския съюз", категорична беше Ирина Вересчук, кмет на Рава-Руска, предаде бТВ.

Жителите на градчето са убедени, че членството в Евросъюза ще бъде от полза за Украйна. Кметицата на бунтовническото градче приветства хилядите непримирими, които излязоха по улиците, за да изразят своя протест. Ирина Вересчук призовава и други градове да последват примера на Рава-Руска. Тя сподели, че местните не са съгласни, не припознават и няма да се подчинят на "антиукраинското" решение на управляващите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай