Студентите се присъединиха към протестите в Киев

Молдова обяви, че подписва споразумението с ЕС

Студентите се присъединиха към протестите в Киев | StandartNews.com

Киев. Седмица след началото на протестите в Украйна недоволството от решението на президента Виктор Янукович да не подпише споразумение с Европейския съюз не стихва.

За поредна вечер хиляди се събраха на площад Независимост в Киев. Те твърдят, че няма да си тръгнат, докато президентът Янукович не размисли. Хората са се организирали сами и на площада са изникнали огромни палатки, където човек може да се сгрее, да изпие един чай и да потърси дрехи и одеала.

И докато на площад Независимост хората идват сами, на площад Европа трите основни опозиционни партии също се събират.

Късно през нощта двата лагера на привърженици на евроинтеграцията на Украйна в Киев са се обединили.

До сега имаше два лагера на протестиращите: един на Европейския площад, организиран от украинската опозиция и друг- на площада на Независимост, който не издига политически лозунги.

Днес с официално шествие от най-големия университет в Киев към протестите ще се присъединят и студентите, които от снощи обявиха, че спират занятията си.

Няколко хиляди украински студенти напуснаха занятията вчера и се включиха в протести в центъра на Киев срещу неочакваното решение на правителството да замрази интеграцията на Украйна с ЕС и да се ориентира към Москва, предаде Асошиейтед прес.

Около 3000 студенти от киевски университети напуснаха лекциите и преминаха в шествие в Киев, присъединявайки се към няколко хиляди други протестиращи на два централни площада. Демонстрантите призоваха президента Виктор Янукович да промени решението си и да подпише споразумението с ЕС на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс в петък.

Украйна ще изчака най-добрите условия, за да обмисли евентуално подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, съобщи украинският президент Виктор Янукович.

"Едва когато се постигне комфортно ниво за нас в преговорите с европейските страни, такова, каквото отговаря на нашите интереси, когато се споразумеем за нормални условия, ще можем да говорим за подписване" на документа, заяви Янукович в интервю за украински телевизии, цитирано от АФП.

Той обвини ЕС, че си служи с предложението като "сладък бонбон", за да накара Украйна да подпише споразумение с МВФ, налагащо повишаване на цената на газа и отоплението на украинското население и замразяване на заплатите и пенсиите в замяна на кредитна линия от 610 милиона евро.

"Не трябва да ни унижават по този начин. Ние сме сериозна, европейска страна. Ще направим всичко, така че Украйна да стане по-силна икономически, така че животът на хората да бъде по-добър и страната да бъде конкурентна", заяви Янукович.

Междувременно стана ясно, че а срещата на върха на програмата "Източно партньорство" във Вилнюс Молдова и Европейският съюз ще парафират двустранното споразумение за асоцииране на Кишинев към съюза, съобщиговорителката на молдовското правителство Лилиан Вицу, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По думите й молдовската делегация ще бъде оглавявана от премиера Юрие Лянка и в състава й ще бъдат външният министър Наталия Герман, вицепремиерът и министър на икономиката Валериу Лазар, представители на вътрешното министерство и на други молдовски ведомства.

В столицата на Литва молдовската делегация ще парафира и текста на споразумението с ЕС за създавана на зона за свободна търговия.

Правителството на Молдова смята, че неопределената ситуация около Украйна на пречи на отношенията между Кишинев и Брюксел.

"С уважение се отнасяме към решението на Украйна да спре подготовката за споразумението за нейното асоцииране с ЕС. Но ние направихме своя избор и той остава непроменен - това е моделът на европейската интеграция като приоритетен модел на развитие", каза премиерът Лянка пред ИТАР-ТАСС.

Агенцията подчертава, че според последни анкети в молдовското общество има поравно привърженици на споразумението с ЕС и на влизането на Молдова в Митническия съюз, ръководен от Москва. Този месец в Молдова имаше многохилядни митинги за и против евроинтеграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай