УДАРът на бунта

УДАРът на бунта | StandartNews.com

Киев. В последните нажежени дни в Киев трикратният световен шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко се открои като основен лидер на украинската опозиция. След шеметната спортна кариера, която още не е приключила, по-големият брат на Владимир Кличко иска да покори и политическия връх в Украйна. Амбициозна, но и труднопостижима цел. Виталий обаче е свикнал с предизвикателствата и като всеки спортист няма да се спре пред нищо.

Според последното проучване на Киевския международен институт по социология рейтингът на президента Виктор Янукович е само с 0,3 пункта по-висок от този на Кличко. Ако изборите за президент на Украйна се проведат сега, световният шампион по бокс и кикбокс ще получи 16,4% от гласовете, Янукович - 16,7%, а Арсений Яценюк - 8% (партия "Отечество). Тогава на втория тур 35% от избирателите биха гласували за Кличко, а само 22% за настоящия президент. Изборите в страната са предвидени за началото на 2015 г., а наскоро Яценюк обяви, че опозицията ще издигне трима кандидати за президент, като достигналият втория труд ще получи подкрепата на всички опозиционни сили в страната. За единен кандидат на опозицията още в началото на октомври бе издигнат бившият премиер Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда за корупция и източване на хазната. Кличко заяви, че също ще се кандидатира. Тук обаче изниква един голям проблем пред него - в данъчния кодекс бе внесена поправка (прочула се като "поправката Кличко"), според която, ако някой има право на постоянно жителство на територията на чужда страна, се счита за такъв, който не живее в Украйна. Кличко има постоянно жителство в Германия, а също така подаде заявление за такова и в САЩ. В закона за президентските избори пък е записано, че за поста може да се кандидатира всеки гражданин, който е живял в Украйна през последните 10 години. От партията на Кличко - УДАР (Украински демократичен алианс за реформа) обявиха, че това е провокация срещу лидера им. Самият той твърди, че нищо няма да му попречи да се кандидатира за изборите, но юридически погледнато явно няма такова право. А самият Кличко има и лични мотиви да се изправи в пряк дуел срещу Янукович. Политическата си кариера той започва още през 2004 г., когато по време на Оранжевата революция застава на страната на кандидат-президента Янукович. По-късно става и негов съветник. През 2008 г. Виталий участва в предсрочните избори за Общински съвет на Киев. Коалицията, на която е лидер, получава 17,97% от гласовете и 15 места. Две години по-късно той създава партия УДАР, която участва на парламентарните избори през 2012 г., получава 14% от гласовете и съответно 40 места от всички 450 във Върховната рада.

Самият Кличко винаги е твърдял, че няма да спре да се чувства украинец, макар да е роден в Киргизстан преди 42 г. Пет години семейството му живее в чешкия град Мимон, а през 1985 г. се мести в Украйна. Още от малък Виталий се увлича от кикбокс и впоследствие печели 6 световни титли (4 професионални и 2 като аматьор) по версиите на различни организации в този спорт. От 1995 г. започва активно да се занимава с бокс. Три пъти е шампион на Украйна сред аматьорите, има 6 световни титли. В последните 14 г. живее в Германия, където продължава да тренира под ръководството на Фрид Здунек, който е първият му наставник при професионалистите. Виталий е сред спортистите, които плащат годишно най-големи данъци в Германия. От 2008 г. заедно с брат си Владимир са лица на веригата от фитнес клубове McFit, като прибират по 1 млн. евро годишно. Критиците на Кличко обръщат внимание именно на това, че бизнес интересите на Виталий са съсредоточени извън Украйна, а в страната той не плаща никакви данъци. В данъчната декларация преди парламентарните избори Виталий посочва, че нито той, нито съпругата му (фотомоделът Наталия Егорова) и трите му непълнолетни деца имат доходи в Украйна. За година в САЩ и Германия той е заработил 4,7 млн. долара. В Украйна няма нито земи, нито къщи и вили, с изключение на апартамент с площ 225 кв. м в Киев. В банковите му сметки в Украйна има 10 млн. долара. Братя Кличко още от 2007 г. се отказват от услугите на мениджъри и промоутъри. Всичко правят сами чрез компанията си KMG (Klitschko Management Group), регистрирана в Хамбург. Всеки от братята държи 1/3 от фирмата, толкова има и 54-годишният бивш журналист Бернз Бьонте. Последният им удар е продължаването на договора с частния немски тв канал RTL за още 5 шампионски двубоя. Всеки нов бой ще донесе на KMG 5 млн. евро от тв права, реклама и продажба на билети. За всяко излизане на ринга, без значение кой от двамата ще се бие, те получават 3 млн. Виталий и брат му имат и големи приходи от реклама на витамини, телекомуникационни компании, автомобили и бира. Заедно с холивудската звезда Силвестър Сталоун пък станаха съпродуценти на мюзикъла "Роки".

Другите критики срещу Виталий са насочени към личния му живот. Тъй като е прочут и богат спортист и политик жените му се лепят. Наскоро украински хакери пробиха личната му поща и акаунтите в социалните мрежи. В интернет се появиха пикантни кореспонденции и есемеси между Кличко и любовниците му. Сред неговите "завоевания" са Заряна Вишинская (от нея дори има дете), певицата Ана Бастон и Галина Тхор, сътрудничка на компания LuxuryWatch. Секретарките в офиса на УДАР пък редовно му уреждали проститутки, твърди местен вестник. Поради това не е случайно, че съпругата му Наталия побесня от разкритията и го плаши с развод. Кличко, който никак не е свикнал да губи, нищо чудно да я изпревари и да я прати в нокаут. Както се кани да направи с Янукович, ако успее да се кандидатира за кметските избори. Засега на Виталий това се отдава - в професионалната си боксова кариера никой не го е пращал дори в нокдаун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай