Учени недоумяват за цунами в Одеса

Учени недоумяват за цунами в Одеса | StandartNews.com

Двуметрова вълна се стовари върху черноморски плаж и помете туристи, седмина пострадаха

Вълна от над 2 метра височина се стовари ненадейно върху плаж край Одеса и за малко да удави най-малко 15 отдъхващи на брега, а украински и руски учени гадаят какво може да е причинило тази, както я наричат: "миницунами", опустошило пясъчната ивица.

Инцидентът се е случил в петък привечер в курорта Черноморка, но вълнението е достигнало и до плажовете Совиньон и Иличевск. Украинските власти съобщиха за седмина пострадали от изненадващата вълна, от които три деца. Повечето са с охлузвания, но за някои има съмнения за фрактури. Само един е останал в болница. Вълната е потрошила шезлонги и чадъри и е отнесла в морето вещи на почиващите.

Местните сеизмолози уверяват, че не са регистрирани трусове в района. Но посочват, че вълната се е движила от североизток към югозапад, без да се отклонява и разсейва. Учени, цитирани от Нюзру, изтъкват, че тя би могла да се получи при преминаването на голям плавателен съд с висока скорост близо до брега, но очевидци са категорични, че наоколо не е имало такива.

Лансира се и хипотеза, че може да е експлодирал потънал по времето на Втората световна война неголям катер с боеприпаси, но пък се посочва, че няма умряла риба във водата, каквато би имало със сигурност при детонация. Експертите посочват като възможност и смерч, но времето е било ясно и спокойно и височината на вълнението е била едва 50 см. Руски учен пък предполага, че е възможно да е възникнало свлачище в шелфа, въпреки че склонът по дъното на морето е много навътре от брега.

Жителите на Черноморка пък са на мнение, че подобни феномени, появяващи се веднъж на няколко години, се дължат на сблъсък на топли и студени течения във водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай