Учени с революционно откритие за ковид-19

Не може да се интергрира в човешкия геном

Учени с революционно откритие за ковид-19 | StandartNews.com

Австралийски и британски генетици анализираха структурата на ДНК на клетки, заразени с коронавирус, и не откриха доказателства SARS-CoV-2 да може да се интегрира в техния геном, съобщи публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Не открихме никакви доказателства, че коронавирусът може да се интегрира в генома на клетките по време на експерименти ин витро. Това предполага, че такива събития по принцип не се случват в тялото на пациентите или се случват в изолирани уникални ситуации. Те не могат да доведат до повторна поява на вирус и не увеличават риска от развитие на рак ", пишат изследователите.

Геномът на човека и на практика всички останали многоклетъчни същества съдържа голям брой така наречени транспозони - фрагменти от "отпадъчна" ДНК, способни на самокопиране. Те са възникнали в далечното минало в резултат на интегрирането на различни ретровируси в генома на нашите предци.

Като част от  експеримент австралийските учени са заразили култура от ракови клетки с коронавирус, а след това са проследили дали в генома им се появяват нови вложки, както и единични ДНК молекули, съдържащи пълно копие или фрагменти от генома на коронавируса. Те не са успели да намерят нито един пример за интегриране на генома на SARS-CoV-2 в човешката ДНК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай