Тъжно. Почина легендарен супермодел

Отиде си Татяна Патиц

Тъжно. Почина легендарен супермодел | StandartNews.com

Татяна Патиц - един от легендарните супермодели на 80-те и 90-те, си отиде само на 56 г., съобщиха световните медии.

Агентът й е коментирал, че тя е починала от заболяване без да дава повече подробности.

Родена в Хамбург от майка естонка и баща германец, Татяна се премества със семейството си в Сканьор - идиличен морски град в южната част на Швеция, когато е съвсем малка.

През 1983 г., когато е на 17, участва в конкурс за модели и се класира трета в Швеция. Наградата е пътуване до Париж и договор за ограничено време. Но, както пише Vogue през 1988 г., "една звезда не се ражда бързо" - Татяна не намира работа в продължение на една година.

И тогава се появява Питър Линдберг - приказният кръстник на кариерата на Патиц. Германският фотограф, известен с неретушираните си изображения и предпочитанията си към "естествен" красив външен вид, ще заснеме Татяна за известния кадър "Бели ризи: Шест супермодела, Малибу" през 1988 г. и после отново за корицата на супермоделите на британския Vogue от януари 1990 г.

Когато Джордж Майкъл видял това издание, той поканил същия състав от момичета да се появят в неговия музикален видеоклип "Freedom "90", който ги превърна в абсолютни икони.

"Татяна винаги е била европейският символ на шик", спомня си Ана Уинтур, главен директор по съдържанието на Condé Nast и глобален редакционен директор на Vogue. "Тя беше много по-малко забележима от своите колежки - по-загадъчна, по-възрастна, по-недостижима - и това имаше своята привлекателност."

"Никога не продадох душата си", каза Татяна в интервю през 2020 г. 

Синът на Патиц Джона Джонсън последва стъпките й и стана модел, дори позира с майка си за Vogue. Тя каза пред изданието през 2022 г., "Джона е моят източник на щастие".

Последната поява на Патиц на червения килим беше с него на Tribute to Bambi в Берлин, Германия, миналия октомври.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай