Туск обеща безмилостна решителност за икономиката

Туск обеща безмилостна решителност за икономиката | StandartNews.com

Брюксел. Новият председател на Европейския съвет Доналд Туск пое официално председателството на съвета със заявка за разрешаване на икономическите проблеми на Общността. Туск, който е първият източноевропеец на поста, обеща "безмилостна решителност" да съживи икономиката и да защити ЕС както от външни, така и от вътрешни заплахи, съобщи АФП. След като се почеса нервно по врата и възкликна "О, Боже мой!", Туск заяви, че в Европа днес историята се повтаря и затова ЕС има нужда от политическо единство. Идвам с ясна цел - Европа да успее, посочи Туск.

Нашите врагове не са само евроскептиците, добави той. ЕС трябва да поддържа съседите си, които споделят неговите ценности, отношенията на ЕС със САЩ са гръбнакът на демократичния свят, посочи новият председател.

Той говори на английски - език, който сам твърди, че не владее достатъчно добре, и дори произнесе изречение на развален френски като реверанс към втория официален език в институциите на ЕС.

Поляк застава днес начело на най-важната политическа институция на ЕС, отбеляза в словото си досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той заяви, че институцията преминава в добри ръце под ръководството на мъдър и истински европеец с открито сърце и отворено съзнание.

Досегашният председател предостави "властта" символично на Туск, като му предаде звънеца, използван за откриването на заседанията и внасяне на ред. В отговор Туск подари на Ван Ромпой къс кехлибар от Полша, символ на късмета.
Мандатът на Туск е до 31 май 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай