Турция похарчила 10 млрд. долара за бежанци

Турция похарчила 10 млрд. долара за бежанци | StandartNews.com

В Турция не е останал град, в който да няма сирийски бежанци, а още около 60 хиляди сирийци се придвижват към турската граница. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на донорска конференция за Сирия в Лондон.

"Сега в Турция има 2,5 милиона бежанци от Сирия. В град Килис само 40% от населението са турци. Преди да тръгна насам, на границата в Килис чакаха 10 хиляди бежанци, а още около 60 хиляди се придвижват към границата. Те са принудени да бягат от продължаващите бомбардировки на градовете Алепо и Мадая", каза Давутоглу, цитиран от ТАСС и БТА.

Премиерът съобщи, че Турция вече е похарчила 10 милиарда долара само за бежанците в лагерите, които са над 200 хиляди, а страната се нуждае от още около 20 милиарда долара, за да осигури на бежанците всичко необходимо.

Той изтъкна, че има проблеми с хуманитарната помощ в самата Сирия. Тези, които пречат на доставянето й, извършват престъпление срещу човечеството, каза Давутоглу, добавяйки, че в редица градове в Сирия хората в момента нямат достъп до вода и храна.

Германия ще подпомогне Сирия с 2,3 милиарда евро до 2018 г., от които 1,1 млрд. евро ще бъдат дадени през тази година, каза по-рано днес на дарителската конференция в Лондон германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Великобритания пък обеща да дари допълнителни 1,2 млрд. бр. лири за Сирия до 2020 година.

Лидери от цял свят се опитват да съберат 9 милиарда долара за пострадалите от войната 18 милиона сирийци с амбицията да овладеят бежанската криза, обхванала Йордания, Ливан, Турция, Ирак, Египет и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай