Турция погна и стоящи протести

В Анкара "угасиха" свещи с водни оръдия, бутат палаткови лагери

Турция погна и стоящи протести | StandartNews.com

Истанбул/Анкара. Мълчаливите стоящи протести, които са най-актуалната форма на демонстрация през последните дни, също започнаха да пречат на турската полиция, която започна да ги разпръсва със сълзотворен газ и водни оръдия, съобщават местните медии.

В сряда вицепремиерът Бюлент Арънч заяви, че подкрепя тези мирни форми на протест, но същата вечер действията на силите за сигурност показаха, че властите не проявяват търпимост и към тях. Най-малко един човек е бил арестуван в Истанбул при опит за провеждането на "стоящ протест", съобщиха турските медии.

В Анкара пък полицията използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите, запалили свещи в знак на възпоминание на жертвите на площад "Таксим" в Истанбул. В Истанбул вчера се появиха и "четящи демонстранти". Идеята е да протестират мирно, като четат книга часове наред пред погледите на тежко екипираните полицаи. На площад "Галата" недалеч от парка "Гези" хора подредиха обувки като символичен жест в името на демонстрантите, ранени и задържани по време на сблъсъците с полицията през изминалите седмици.

Турската полиция разформирова и палаткови лагери, издигнати от протестиращите. Единият лагер бе съборен на площад "Гюндоуду" в град Измир, като част от протестиращите бяха задържани. Полицията атакува и разруши палатков лагер на протестиращи и на площад "Мир" в югоизточния град Мерсин.

Анкара остана почти единственият турски град, в който продължават активните протести по улиците. Поредното шествие на булевард "Кенеди" в града вчера отново бе разпръснато със сълзотворен газ и водомети.

 

Мълчаливите протести на площад "Таксим" в Истанбул прераснаха в безмълвна словесна война между протестиращи и привърженици на премиера Реджеп Ердоган, съобщава "Газета ру".

В сряда пред демонстрантите, които мълчаливо протестират срещу политиката на премиера, се изправили привърженици на управляващата партия, които организирали ответен "мълчалив протест" срещу "мълчаливите демонстранти". По-късно първите демонстранти в отговор на своите опоненти облекли потници, на които е написано "Мълчалив протест срещу мълчаливия протест срещу мълчаливия протест".

Междувременно премиерът Ердоган планира трети проправителствен митинг, този път в град Самсун на 22 юни. "На митинга ще бъде даден достоен отговор на неуважението на определени кръгове в наш собствен стил, с нужния ентусиазъм и вълнение", заканва се депутатът от управляващата партия Джемал Демир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай