Турция: Няма да пращаме войски в Сирия

Турция: Няма да пращаме войски в Сирия | StandartNews.com

Турското правителство не е изпращало и не обмисля възможността за изпращане на турски военни части в Сирия. Това потвърди ръководителят на Министерството на отбраната на Турция Исмет Йълмаз, цитиран от Reuters.

„Не се обмисля изпращане на турски войници в Сирия", каза министърът.

Припомняме, че турската артилерия бомбардира бойците на кюрдски сили в Сирия втори ден. Ахмет Давутоглу нарече тази мярка отговор на заплахата по границите на Турция от кюрдите и настоя те да напуснат позициите си на север от Алепо.

Турция се опитва да се възползва от слабостта на следокупационен Ирак, коментира руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от „Коммерсант".

„По време на всички преговори – с представителите на кюрдската, сунитската и шиитската общности, ни беше дадено да разберем, че Ирак смята появата на турските военнослужещи, най-малко 1 500 души, в северната част на страната за нахлуване, за проява на агресия. Турците не са имали никакви основания за това, нямат и сега. Страните от НАТО се опитват да замажат положението, но в Багдад присъствието на турски войски се възприема крайно болезнено. Фактически Турция се опитва да се възползва от слабостта на Ирак, опитвайки се да разшири своите зони на влияние по военен път. Под предлога за борба с тероризма те смятат да водят бойни действия срещу ПКК, но на територията на Ирак", коментира още Рогозин. И изтъкна, че операция на руските въоръжени сили в Ирак не се предвижда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай