Турция и Русия с план за Сирия

Турция и Русия с план за Сирия | StandartNews.com

Военни, дипломати и разузнавачи се събират в Москва, за да договорят мирно решение

Турция и Русия са договорили механизъм за разрешаване на кризата в Сирия, който включва консултации на ниво разузнаване, армия и външни министри и цели постигане на примирие и край на конфликта. Това заяви вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция, ден след срещата между президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин в Санкт Петербург.

Делегация, включваща представители на военните, разузнаването и външното министерство на Турция, е отпътувала вчера за Русия, за да започнат първите консултации, посочи Чавушоглу. По думите му двете страни имат обща позиция по голям брой въпроси, свързани с конфликта. "По отношение на Сирия мислим еднакво по въпросите за примирието, хуманитарната помощ и намирането на политическо решение", казва Чавушоглу в интервюто. "Може да имаме различно виждане как точно трябва да бъде въведено примирието", уточни той.

Създаването на комисии от дипломати, разузнавачи и военни е било наредено от президентите по време на срещата им в Санкт Петербург, уточни говорителят на президента Ердоган. Първите срещи на тези комисии се очаква да се проведат днес.

В интервюто Чавушоглу коментира още, че ЕС прави сериозни грешки в реакцията си към проваления преврат в Турция. Той заплаши, че така ЕС може да загуби страната като партньор и потенциален член. Чавушоглу коментира, че сближаването на Турция с Русия няма за цел да бъде послание към Запада. "За съжаление ЕС направи няколко сериозни грешки. Те се провалиха в изпитанието след опита за преврат", коментира Чавушоглу. "Подкрепата сред хората за членство в ЕС преди бе около 50%, предполагам в момента е към 20", заяви той.

В същото време говорител на НАТО посочи, че членството на страната в организацията не е под въпрос след опита за преврат. "Принадлежността на Турция към НАТО не е под въпрос", каза говорител на пакта в отговор на "спекулативна медийна информация". НАТО разчита на продължаващия принос на Турция и страната може да разчита на солидарността и подкрепата на НАТО, добави представителят.

САЩ пък омаловажиха срещата между Путин и Ердоган, въпреки че тя бе първата подобна от много време насам и отразява сдобряването между двете страни след неколкомесечна криза. По време на брифинг във Вашингтон говорителят на департамента Елизабет Трюдо заяви, че срещата по никакъв начин не е заплаха за американските интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай