Турция излови гърците във военни нарушения

Турция и Гърция многократно са се оказвали на ръба на военен конфликт

Турция излови гърците във военни нарушения | StandartNews.com

Безпилотни летателни апарати на турските въоръжени сили са заснели кадри от прехвърлянето на военна техника от Гърция към демилитаризирани островите в Егейско море в нарушение на международното право, съобщи Анадолската агенция.

Десантни кораби са доставили на островите Лесбос и Самос военна техника, прехвърлена от Съединените щати в пристанище Александруполис, твърдят източници от службите за сигурност.

На Лесбос са прехвърлени 23 колесни бронирани машини, а на Самос- 18.

Инцидентите от 18 и 21 септември са ясно доказателство, че Гърция продължава да доставя военна техника на островите близо до Турция и да нарушава статута на островите с невоенен статут, казаха източници от силите за сигурност.

Турция и Гърция многократно са се оказвали на ръба на военен конфликт заради статута на спорните острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море.

Териториалните води на Гърция се простират до шест морски мили в Егейско море, но Атина твърди, че има право да ги разшири до 12 морски мили - международно признат стандарт. На свой ред Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване на териториалните води от страна на Гърция би било претекст за обявяване на война. Турция също така не признава гръцка въздушна зона от 10 мили около островите в Егейско море, като според нея гръцкото въздушно пространство, подобно на териториалните води, е ограничено до шест морски мили. В резултат на това турски изтребители редовно "нахлуват" във въздушното пространство на съседна държава, а Гърция вдига своите самолети, за да ги прехване, отбелязва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай