Турция и Румъния с ново споразумение

Засяга ли България

Турция и Румъния с ново споразумение | StandartNews.com

Турската енергийна компания "Боташ" (Botaş) и румънската OMV Petrom днес подписаха споразумение за 1.5 млрд. куб.м природен газ, като доставките за румънския пазар ще започнат от 1 октомври. Това са по средно 4 млн. куб.м дневно, обяснява съвместното съобщение.

Прогнозира се, че ще бъде използван Трансбалканският газопровод през България. Той доставяше газ от Русия до България и след това - до Турция, Гърция и Северна Македония, но след прехвърлянето от правителството на ГЕРБ на руските доставки през "Турски поток" на южната граница тръбата е празна. Част от плановете за нейното бъдеще включват от терминала в Александруполис по нея да се снабдяват с газ Румъния, Молдова и Украйна.

С тази сделка експортните ангажименти на Botaş достигат 3.3 млрд. куб.м, което е почти пълният капацитет на северното направление за износ, което според властите в Анкара може да се удвои, ако европейските съседи направят някои инвестиции, припомня "Ройтерс".

Румънско-турската сделка е с краен срок 31 март 2025 г. и турската страна изтъква, че за тази година това е третият подобен договор след този със служебното правителство на България през януари и с Унгария през август. Договорът е и вторият, в който Botaş ще доставя в Европа за страни, които не са гранични на Турция.

Освен това Botaş и OMV Petrom са се споразумели да развиват сътрудничество в преноса, съхраняване и добива на природен газ, в технологии за "зелена" енергия и за търговия с природен газ. Намерението на Botaş е в рамките на три години да се нареди сред водещите десет износителя на Турция.

Турция почти няма собствени източници на природен газ, но разполага с обширна мрежа за пренос на вносен втечнен газ (както и руски през Черно море по "Турски поток" и "Син поток") и си е поставила за цел да бъде ключов доставчик за малките газови пазари в Югоизточна Европа, допълва "Ройтерс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай