Турците луднаха по снимка на Кемал Ататюрк (ФОТО)

В кадъра на снимката е и учителят на Ататюрк, който му е дал името Кемал

Турците луднаха по снимка на Кемал Ататюрк (ФОТО) | StandartNews.com

Снимка на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк от времето, когато е бил на 5 годинки, предизвика голям интерес в Турция.

Непоказваната досега фотография на Ататюрк като малък бе показана в предаването "Нерегистрирано" на турската телевизия TV100. Водещият Ертан Йозйигит обяви, че снимката се показва за пръв път. Тя е била предоставена от госта на предаването, писателя и изследовател Октан Келеш.

По думите на Келеш снимката е била заснета, когато Ататюрк е бил на 5 годинки. На нея се вижда малко русокосо момче, с калпак на главата, седнало с преметнат крак връз крак. Впечатление прави спокойната му стойка и поглед.

Писателят Октан Келеш посочи, че в кадъра на снимката е и учителят на Ататюрк Мустафа Сабри Ефенди, който му е дал името Кемал (съвършенство, зрялост).

“Мустафа Сабри Ефенди през 1893 г. е учител на Ататюрк, който му дава името Кемал. Като имаме предвид, че може да има объркване при пресмятането на разликата между календара Руми (който се е ползвал в Османската империя, б.а.) и Григорианския календар (който въвежда Ататюрк като президент, б.а.), е възможно да има една година разлика при пресмятането”, обясни писателят.

Ататюрк е роден през 1881 година в гр. Солун.

Всеки факт, свързан с личността и делото на дълбоко почитания турски лидер Ататюрк, предизвиква голям интерес. Още докато се излъчваше телевизионната програма, социалните медии се задръстиха от коментари за снимката, като мнозина отбелязаха, че ”още оттогава личи, че той ще стане голям човек“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай