Турски геолог с тревожна прогноза, засяга и България

След вчерашното земетресение

Турски геолог с тревожна прогноза, засяга и България | StandartNews.com

Вчерашното земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер станало в Бига, до протока Дарданели, предизвика голяма паника в целия окръг Чанаккале, Северозападна Турция.

Докато земетресението беше директно усетено в града, района и дори в Североизточна Гърция, в Бига от седмици се случваха десетки малки земетресения. 

Инженер-геологът от университета "18 март" в Чанаккале проф. д-р Доган Перинчек акцентира от години към линията Бига-Чан-Байрамич, в окръг Чанаккале. Скорошните земетресения и конкретно, това от вчера, в района на Бига бяха много осезателни за цялата провинция. Последните земетресения с магнитуд 2,2, 2,5 и 2,7 по Рихтер бяха предвестници на това силно земетресение снощи.

През последните години, проф. д-р Доган Перинчек се фокусира повече върху Бига и заяви, че Бига, Чан и Байрамич са сеизмичният "Бермудски триъгълник" на Турция, пише "Марица" .

Професорът допълни, че трябва да се внимава за нови земетресения, които могат да се случат тук. Перинчек алармира, че последната увеличена сеизмична активност в региона може да предизвика още по-голямо земетресение в линията Бига-Чан-Байрамич.

На въпрос: „Дали това е предвестник на голямото земетресение, което се очаква в Мраморно море?“, Перинчек отговори: „Няма да предизвика това земетресение, но може да предизвика друг голям трус, който вероятно ще се случи на линията Бига-Чан-Байрамич.

Трусът ще бъде значителен и ще се усети осезателно в съседна Гърция и дори в България.“

Над 150 микроземетресения са станали в район Бига на окръг Чанаккале, при Дарданелите от 4 февруари до днес, заяви минарата седмица деканът на инженерния факултет на университета "18 Март" (ÇOMÜ) в Чанаккале и директор на Центъра за изследване и приложение на земетресенията, проф. д-р Толга Беклер. 

„Възможно е да се каже, че в резултат на тези напрежения се появява нов разлом, образуван от множество малки земетресения.“

Беклер допълни, че една от най-важните причини за тази концентрация е увеличаването на регионалните или локални подземни напрежения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай