Турската полиция нахлу с водни оръдия в медия

Турската полиция нахлу с водни оръдия в медия | StandartNews.com

Турската полиция нахлу със със сълзотворен газ и водни оръдия в централата на критичната към правителството медийна група „Ипек" в Истанбул. Това съобщи БГНЕС. Органите на реда блокираха към 7:00 часа сутринта централата на телевизиите „Бугюн" и „Каналтюрк" и вестниците „Бугюн" и „Миллет", които са собственост на Коза Ипек Холдинг.

Полицията дойде в централата на телевизиите на медийната група рано сутрин в 4:30 часа без да показва никаква съдебна заповед. Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Махмут Танал предупреди няколко пъти полицаите, че нарушават конституцията и законите на страната и пожела съдия-изпълнител да покаже съдебно решение за действията им. Управляващите наложиха вчера държавно попечителство на Ипек Коза Холдинг, която е собственик на въпросните медии и други фирми. Това става със заповед на съдия Юнус Сюер, магистрат от специализираните съдилища, които бяха създадени след корупционния скандал на 17 декември 2013 г. със заповед на Реджеп Тайип Ердоган – тогава премиер, а сега президент на страната. Събитията стават само дни преди парламентарните избори в страната на 1 ноември.

Управляващите в Турция провеждат акции да контролират опозиционните медии и бизнеса. 7:00 сутринта служители на реда са успели да влязат в основната контролна зала на групата и да попречат на излъчването на телевизионен сигнал. Полицията също така е блокирала входа на сградата, спирайки служителите да влязат вътре. Полицията задържа репортер на телевизия „Бугюн", който бе закопчан, а депутата Махмут Танал получи удари от полицията. Властите са използвали сълзотворния газ и водните оръдия, за да разпръснат тълпата, която се е събрала пред сградата в знак на подкрепа към медийната група. Сред насъбралата се група имаше и депутати от опозицията. В същото време главният редактор на телевизия „Бугюн" Тарик Торос заяви, че компанията не е била информирана за предстоящите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай