Тунис арестува 32-ма, планирали атентати

Тунис арестува 32-ма, планирали атентати | StandartNews.com

Тунис. 32-ма заподозрени в подготовка на атентати са арестувани в Тунис, съобщи "Ал Джазира", цитирайки властите на страната. Някои от тях са се завърнали от Сирия, където са участвали в бойни действия. 

"Контратерористичните сили предотвратиха заговори за провеждане на зрелищни атаки срещу жизненоважни институции, включително Вътрешното министерство, полицейски управления и обществени сгради в столицата Тунис", заяви пред "Ройтерс" говорителят на вътрешното министерство Мохамед Али Аруи. По думите му в групата са няколко терористи, които са се завърнали от бойни действия в Сирия. 

Тунизийски и алжирски бойци са убити от военните в близост до алжирската граница, а цел на атаките са били полицейски управления и сгради на Националната гвардия, съобщи тунизийската информационна агенция TAP. Тя цитира Аруи, според когото операцията продължава. 

Около 3000 тунизийци участват в бойните действия в Сирия, а страната е основен източник на бойци за ислямистите след въстанието и смяната на режима от 2011 г. Тъй като икономиката на страната се крепи основно на туризма, властите правят всичко възможно да издирват и залавят ислямисти на своя територия, за да поддържат имимдж на безопасно място, отбелязва "Ал Джазира". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай