Тунелът към свободата на Ел Чапо

Тунелът към свободата на Ел Чапо | StandartNews.com

Това е дупката, през която най-големият мексикански наркобарон избяга за втори път от строго охраняван затвор. Хоакин Гусман, известен повече като Ел Чапо (Дребосъка), лидер на мощния наркокартел Синалоа, духна от затвора "Алтиплано", на около 80 км от столицата Мексико Сити, в събота сутринта. Бягството било осъществено през дълга 1,5 км система от тунели. Дупката, през която Дребосъка излязъл на свобода, се намирала в строяща се сграда до затвора. В тунелите имало вентилационни шахти, лампи, бутилки с кислород и дори мотоциклет на релси, който да помогне на Ел Чапо по-бързо да се измъкне, обяви на пресконференция директорът на мексиканската национална служба за сигурност Алехандро Рубидо.

Местните медии се питат как така никой не е видял превозването на 3250 тона земя, която трябвало да се премахне за построяването на тунел, дълъг 1,5 км, широк 80 см и висок 1,72 м. С 2652 кубически метра земя се пълнят 379 самосвала. Освен това надзирателите в затвора са оборудвани с радар и електронна техника за проверка на дълбочината, които трябва редовно да използват в търсене на евентуални тунели. Нищо нередно обаче не било съобщено на управата.

За последно Гусман бил видян от видеокамерата да влиза в помещението за къпане в 8,52 ч. сутринта в събота. След това дирите му се губят. Картелът Синаола има дълга история по изкопаването на тунели, особено по границата със САЩ, които използва за пренасяне на наркотици в Америка. Системи от тунели са изградени и в самия мексикански щат Синалоа, в които се крият оръжия. Картелът има цяло инженерно поделение, което не е толкова популярно колкото въоръженото крило, но също толкова важно за операциите. През февруари 2014 г., пет дни преди да бъде заловен след първото му бягство от строго охраняван затвор, извършено през 2001 г., Ел Чапо офейква през тунел в дома си. Дупката на тунела е издълбана под ваната, която при завъртане на ключ на стената, се изправя във вертикално положение. Същата система е открита в 7 от 19-те къщи, собственост на Дребосъка, които правителството конфискува след залавянето му.

В началото на месеца синът на Ел Чапо - Иван, загатва за дръзкия план за бягство на баща си. "Добрите неща се случват на тези, които чакат", пише той в една от социалните мрежи. След това обаче профилът му е изтрит. По-рано, на 8 май наследникът на картела Синалоа публикува емоционално обръщение към последователите си. "Няма да лъжа, плаках, но водя въоръжени мъже и обещавам, че скоро Генералът ще се завърне".

Според бивши високопоставени служители в американската агенция за борба с наркотиците, ако Дребосъка не бъде открит до ден-два, мексиканските власти никога повече няма да могат да го заловят. Според "Форбс" състоянието на Ел Чапо се оценява на 1 млрд. долара. Списанието също така го поставя в списъка си на "Най-влиятелните хора в света", пред президентите на Франция и на Венецуела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай