Туитър отказа помощ на Анкара

Туитър отказа помощ на Анкара | StandartNews.com

Социалната мрежа Туитър е отказала на турските власти да им сътрудничи в разследването на участието на социалните мрежи в протестите за парка "Гези" в Истанбул. Това съобщи турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

Йълдъръм подчерта, че турските власти са предприели редица инициативи за разкриване на подстрекателите на протестите в социалните мрежи. "По време на събитията в парка "Гези" се проявиха редица проблеми.

Служителите ни установиха необходимите контакти със социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Но Туитър отказа да сътрудничи с нас. Ако проявяваш дейност в тази страна, си длъжен да сътрудничиш с нейните власти, в противен случай и ти ще бъдеш виновен", каза министърът пред журналисти. Министърът посочва, че от Фейсбук са приели предложението на Анкара и са се съгласили да сътрудничат на разследването.

Според турските медии над 8 млн. туита са били изпратени от турските абонати по време на протестите за парка "Гези". Премиерът Реджеп Тайип Ердоган по-рано нарече социалните мрежи "напаст" за обществото и обвини актьора Мемет Али Алабора, че с изпратен от него туит е провокирал изригването на протестите. Алабора отхвърли обвиненията в изявление до медиите.

Смята се, че Туитър има над 20 млн. абонати в Турция.

Нови 16 ареста в столицата

С нови арести и сълзотворен газ завършиха антиправителствените протести в Анкара във вторник вечерта, докато в Истанбул десетки демонстранти легнаха на площад "Таксим" в памет на загиналите по време на протестите. Във вечерните часове в кварталите Дикмен, Кечийорен и Батъкент в Анкара бяха проведени възпоменателни шествия в памет на убития от полицията на площад "Таксим" Ехтем Салъсюлюк. Протестиращите се събраха на булевард Дикмен и поискаха да дефилират до площад Къзълай. Полицията се намеси безкомпромисно и атакува изградените барикади със сълзотворен газ и водни оръдия. 16 души са били арестувани.

Междувременно на площад "Таксим" демонстрантите практикуват нова форма на протест - "паднал човек". Първоначално протестиращите насядаха по земята, а след това протестираха легнали, имитирайки тела на загинали.

Парламентът отмени лятната си ваканция

Турските депутати решиха Меджлисът да не излиза в лятна ваканция и да продължи редовните си заседания и след 1 юли, съобщи CNN-TURK. В пленарна зала депутатите приеха внесеното предложение за отмяна на чл. 5 от вътрешния правилник за работа, съгласно който Меджлисът излиза в лятна ваканция от 1 юли 2013 г. На тази дата обаче парламентът ще има редовно заседание, на което ще бъде приет на трето четене 10-ият петгодишен план за възстановяване и развитие на Турция (2014-2018). На 2 юли ще бъде избран новият председател на Меджлиса и новото ръководство.

Полицаи събличали жени на разпит

Задържани по време на протестите в Истанбул жени са били събличани голи и проверявани от мъже полицаи. Такава информация е постъпила в основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция, съобщава CNN-TURK.

Вчера зам.-шефът на партията Умут Оран внесе в Меджлиса писмено питане към вътрешния министър Муамер Гюлер дали са верни информациите, че "на 31 май 2013 година задържани в Истанбул протестиращи жени са били откарани в сградата на дирекцията на сигурността, където са били разсъблечени чисто голи и претърсвани от мъже полицаи."

Сезират прокуратурата за Ердоган

Опозицията в Турция сезира прокуратурата за последните действия и изказвания на премиера Реджеп Тайип Ердоган, с които той настройва, противопоставя и разделя турския народ, съобщи агенция ДХА. Председателят на младежката структура на Народнорепубликанска партия (НРП) в провинция Газиантеп Мехмет Дурду сезира прокуратурата за "разделянето на гражданите на две части от по 50% и за подстрекаването на народа за извършване на престъпления" в последните публични изяви на Ердоган на фона на масовите протести в страната в защита на каузата за парка "Гези" на площад "Таксим" в Истанбул. Дурду пристигна в Съдебната палата на Газиантеп заедно с лидера на НРП в провинцията Мехмет Гьокдаг и предаде на републиканския прокурор подготвеното досие.

Направиха филм за "вандалите"

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) направи специален филм във връзка с масовите протести в Турция в подкрепа на каузата за парка "Гези". 28-минутното CD е озаглавено "Голямата игра" и показва вандалски сцени и такива на насилие, извършвани от протестиращи срещу силите на реда. Филмът започва именно с подобни сцени на фона на дикторски текст: "Този шум не е шумът на трептящите листа на дърветата. Този шум е от камъните, хвърляни от населението срещу неговата полиция. Този цвят не е цветът на пожълтелите листа на дърветата през есента. Този цвят е цветът на пожара. Това е цветът на коктейл "Молотов", хвърлен от този народ, за да може днешната ситуация да разруши нашето бъдеще. Всичко това са гласовете и цветовете на една голяма клопка, устроена в най-красивите дни на тази велика нация, живяла стотици години в болка и страдания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай