Ципрас: Идва краят на националното унижение

Ципрас: Идва краят на националното унижение | StandartNews.com

СИРИЗА води с 5,3% пред "Нова демокрация" преди изборите в Гърция в неделя

Лидерът на гръцката лява партия СИРИЗА заяви, че краят на "националното унижение" е близо. Алексис Ципрас визира почти сигурната си победа на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат в неделя, съобщи Би Би Си.

Проучване на Metron Analysis, което бе публикувано в петък, сочи, че СИРИЗА води пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас с 5,3%. Предишно проучване даваше на лявата партия 4,6% преднина. Прогнозите са, че СИРИЗА ще получи 36% от вота в неделя, а "Нова демокрация" - 30,7%. Трето място се отрежда на центристката партия "То Потами". В кулоарите се твърди, че партията на Самарас вече е приела поражението.

"В понеделник националното унижение ще е свършило. Приключваме с поръчките отвън", каза Ципрас пред свои привърженици на последното партийно шествие преди вота. Той поиска също възможност за съставяне на самостоятелно правителство, за да може да се сложи край на политиките на страната за бюджетни съкращения. Ципрас добави, че няма да управлява заедно с тези, които според него подкрепят политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

Гръцките избори се следят отблизо от финансовите пазари. Ако победи СИРИЗА, която иска да предоговори отношенията с МВФ, ЕЦБ и ЕК относно гръцкия дълг и мерките за строги икономии, страната може да изпадне в банкрут или да излезе от еврозоната. Според изборния кодекс за влизане в 300-местния парламент са нужни 3% от гласовете. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай