Циклонът "Пам" стигна Нова Зенландия

Циклонът "Пам" стигна Нова Зенландия | StandartNews.com

Тропическият циклон „Пам", който премина опустошително през тихоокеанска държава Вануату, се движи на юг и е все по-близо до Нова Зеландия, съобщава ТАСС. Силата му обаче намалява.

Днес циклонът вече не е в пета максимална степен. В някои части на новозеландския остров Северен скоростта на вятъра достигна около 40 метра в секунда. Наводнени са няколко от низинните райони на острова, има и такива без ток.

Част от местните жители ще бъдат евакуирани. Властите в Нова Зеландия предупредиха хората да се запасят с вода и храна за най-малко три дни.

Климатичните промени са сред основните причини неговата страна да бъде опустошена от циклона „Пам" каза президентът на островната държава Вануату Балдуин Лонсдейл, цитиран от АФП.

 

Вследствие на циклона са загинали шест души в столицата Порт Вила. Над 90% от домовете в Порт Вила са разрушени, съобщават спасителните служби.

„Потвърждавам, че само в Порт Вила загиналите са 6 души, а над 30 са ранени. Вярвам, че броят на жертвите няма да е голям, не искам това да се случи. Времето е чудовище. Чудовище, което нападна Вануату. Ще трябва да започнем всичко от начало. Климатичните промени допринесоха за това бедствие",каза още Лонсдейл.

Най-малко 15 хиляди домове са напълно разрушени във Вануату. Още 27 хиляди други постройки имат различни щети, заяви директорът на международната хуманитарна организация „Спаси детето" Тим Нелсън, цитиран от ТАСС.

„Това са предварителни преценки. Трудно е дори да си представим какво се е случило тук. За да се възстанови Вануату ще бъдат необходими години", добави Нелсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай