Тръмп заплаши Турция с икономическа катастрофа

Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите, закани се американският президент

Тръмп заплаши Турция с икономическа катастрофа | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Турция за икономическа катастрофа, ако атакуват кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия, и наред с това призова самите кюрди "да не предизвикват" Анкара.

"Започваме отдавна закъснялото изтегляне от Сирия, като същевременно бием здравата и от много страни малкото останало от халифата на групировката "Ислямска държава". Ще атакуваме отново от налична наблизо база, ако тя се възстанови. Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите. Трябва да се създаде зона за сигурност от 20 мили", написа в Туитър Тръмп, съобщи Канал 3

"Също така обаче не искаме кюрдите да провокират Турция. Русия, Иран и Сирия бяха най-облагодетелствани от дългосрочната американска политика за унищожаване на ИД в Сирия - естествени врагове. Ние също имаме полза, но сега е време да върнем войските си у дома. Край на БЕЗКРАЙНИТЕ ВОЙНИ!", добави той в друг пост в Туитър.

По-късно говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция очаква САЩ да спазват тяхното стратегическо партньорство, предаде Ройтерс.

"Г-н @realDonaldTrump, фатална грешка е да се сравняват сирийските кюрди с ПКК, която е в списъка на САЩ на терористите, и нейния сирийски клон Сили за защита на народа", написа в Туитър говорителят Ибрахим Калън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай