Тръмп смени и шефа на разузнаването

Дан Коутс се разделя с поста на 15 август, наследява го конгресменът републиканец от Тексас Джон Ратклиф

Тръмп смени и шефа на разузнаването | StandartNews.com

Пореден високопоставен член напуска администрацията на Доналд Тръмп. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс се разделя с поста на 15 август, съобщи по обичайния си начин - в Туитър, президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Тръмп допълни, че номинира конгресмена републиканец Джон Ратклиф за приемник на Коутс.

"Приятно ми е да съобщя, че уважаваният конгресмен републиканец от Тексас Джон Ратклиф ще бъде номиниран от мен да бъде директор на националното разузнаване", написа Тръмп в Туитър.

Ройтерс уточин, че Дан Коутс имал конфликт с президента заради оценки, свързани с Русия, Иран и Северна Корея. Асошиейтед прес също посочи, че Коутс често е имал спорове с Тръмп. Той разказал на прокурори, че президентът го карал публично да отрече всякаква връзка между Русия и предизборната му кампания. Обтегнатите отношения между Тръмп и Коутс се дължали и на сериозни разногласия между президента и разузнавателните агенции, добавя АП.

Длъжността директор на националното разузнаване е създадена след атаките на САЩ на 11 септември 2001 г. Шефът на разузнаването отговаря за 17-те граждански и военни разузнавателни служби на САЩ, включително Централното разузнавателно управление (ЦРУ).
Ратклиф, член на комисиите за разузнаване и съдебна власт в Камарата на представителите, защити Тръмп по време на свидетелските показания на бившия специален съветник Робърт Мюлер за двугодишното му разследване за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието, припомни "Фокус"
.
Ратклиф също така обвини Мюлер, че е превишил правомощията си в обширното обсъждане на доклада за евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна наТръмп, след като специалният прокурор реши да не прави заключение дали Тръмп е извършил престъпление.
Конгресменът се съгласи, че Тръмп не стои по-високо от закона, но заяви, че президентът не трябва да бъде поставян и „под закона“.
Бивш правосъден министър и кмет на Хийт, Тексас, предградие на Далас, Ратклиф също е работил в адвокатска кантора. Влиза в конгреса през 2015 г., а някои лидери на Републиканската партия дори настояваха той да бъде назначен за генерален прокурор на САЩ миналата година, след като Тръмп отстрани Джеф Сешън от поста.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай