Тръмп ще спечели. Той е управител, не политик

Той заздрави армията и икономиката, дори Ковид възстрановяването е много бързо

Тръмп ще спечели. Той е управител, не политик | StandartNews.com
  • Той заздрави армията и икономиката, дори Ковид възстрановяването е много бързо, казва проф. Йонко Мермерски в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Цветанов ухажваше демократите, завоят му ми е анекдотно забавен


Проф. Йонко Мермерски е доктор по химия, автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. 13 от книгите са написани в съавторство с баща му проф. Христо Мермерски.
Мермерски-син е създател и на различни патентовани изобретения. Сред тях е на добавка за дизелово гориво - "Дизел Юнак", щадяща околната среда. А също така и пробиотични капсули с различни приложения.
Проф. Йонко Мермерски живее и работи от години в американската столица. Бил е преподавател в Джорджтаун, а към момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети. Той бе човекът, който превеждаше по време на срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом.

 

  • "America First" реорганизира световния ред, който беше превзет от глобалистиката
  • Защо да не помислим за "Bulgaria First"?
  • Китай разбра, че не може да си играе с Тръмп
  • По отношение на политиците в България смятам, че управление като това на Тръмп би било полезно


- Проф. Мермерски, на 3 ноември са изборите в САЩ. Какви са в момента нагласите на американците. Над 50 милиона от тях вече участваха в предварителното гласуване. Вашата лична прогноза каква е?
- Има огромна политическа и културна разлика между двамата съперници. Сякаш те са от различни държави. Аз лично смятам, че Доналд Тръмп ще спечели отново и дори с по-голяма разлика, отколкото срещу Хилъри Клинтън. Нещо, което може да повлияе в този случай, е гласуването по пощите, защото бяха намерени доста изхвърлени и незачетени бюлетини, но това не мога да го коментирам в дълбочина, защото не се дава достатъчно гласност на този проблем. Аз самият обаче гласувах по пощата, все пак разчитам на коректност. На изборите с Хилъри например по същия начин се казваше, че тя води с голяма разлика в гласовете, но в крайна сметка мълчаливото мнозинство си каза думата. За съжаление медиите пречат на това да имаме добра представа кой наистина ще спечели, защото ако се съди по ентусиазма на хората и присъствието им на предизборните кампании на Тръмп и Байдън, то нещата вече са ясни. Нека не забравяме обаче, че основна роля играят и т.нар. решаващи щати, заради гласовете, които им се полагат. Така погледнато нещата са на кантар, но аз продължавам да смятам, че мълчаливото мнозинство отново ще изненада всички.
- С какво управлението на Тръмп промени Америка и света?
- Тръм е управител, а не политик. Ако забелязвате, с неговия подход няма нито една започната война. Когато Обама му предаде властта му каза, че най-големият му страх е да не стане война със Северна Корея, обаче както виждате не само, че не е станала война, но имаше и няколко срещи с Ким Чен Ун. Вижте новите дипломатически отношения между Израел и Арабските държави в региона - за пръв път Саудитска Арабия ще даде на израелски самолети да прелитат във въздушното им пространство. Това си е за Нобелова награда. От друга страна подходът на Тръмп "America First" доведе до преорганизиране на световния ред, който беше превзет от глобалистиката и аз лично смятам, че той е полезен както за Западна Европа и Европа като цяло, така и за САЩ, защото има симетрия между пожелателните и задължителните споразумения за определени страни. Например, Тръмп направи нови военни сили и за пръв път въведе космическите войски, защото вече започва състезание между отделните държави и в космически аспект. Той заздрави армията и икономиката, дори Ковид възстановяването е много бързо. При него също се постигна най-ниската безработица за малцинствата, откриха се най-много работни места - близо 8 милиона, повечето от които за жени и се възвърна голяма част от производството в страната. Финансовото състояние на републиканците е много по-добро, а също и редът по отношение на законностите.
- Какво от политиката на Тръмп може да послужи като пример на България, особено в период на коронакриза?
- Като цяло всеобщата тайна е, че тъй като сме много, много малка държава винаги зависим от нашето участие в по-глобалния мащаб на планетата. В този контекст паралелът би бил труден, защото ние можем да имаме глас единствено в партньорство с някоя от силите, било то исторически в източния блок или сега вече като членове на НАТО и Европейския съюз. Бих казал, че ако има възможност да се приложи подходът "America First" в България - "Bulgaria First", тази версия ще бъде добра. Няма нищо лошо в това всеки да държи на суверенността на държавата си и тук без да критикувам ми се струва, че като част от Европейския съюз по-малките държави и по-новите членове са по към втора категория. Тоест, гласовете на всички са еднакви, но все се получава така, че ние не сме на нивото на Германия, Франция и т.н. Мънички сме и за съжаление това до голяма степен ни определя, но по отношение на политиците в България смятам, че управление като това на Тръмп би било полезно. Относно Ковид-19, нещата много рязко се политизират и се отива към крайности. Демократите казват, че трябва всичко да се затвори, Републиканците казват, че трябва всичко да работи, защото цялата икономика ще се съсипе, а всъщност истината е по средата. Трябва да има разумни мерки, за да може икономиката да работи, хората да живеят нормално и те да бъдат съобразени с нивото на заплахата.
- Как очаквате да се развият отношенията САЩ - Китай?
- Зависи от президента. Ако е Доналд Тръмп Китай ще се държат уважително, колкото и смешно да звучи. Ще има по-малко провокации във военно отношение от страна на Китай, тъй като те вече видяха, че с него не могат да си играят и да го провокират, защото както вече казах той е управител и ще реагира веднага. Ако Байдън се върне, моментално ще се тръгне към глобализъм, въпреки, че съм на мнение, че него го използват само като фигурант и със сигурност ще бъде изместен. Ако трябва да бъдем откровени Тръмп не се състезава с Байдън, а се състезава с демократичната партия, която по всякакъв начин се мъчи да го отстрани. Това обаче ще бъде техния провал, защото те не предлагат нищо за бъдещето на САЩ като програма, а застават в грешната страна на всеки аргумент, само и само да опонират на Тръмп. Има пълен контраст между двамата, тъй като Байдън предлага преустановяване на ползването на въглеводорони горива в кратки срокове, въвеждане на непосилни икономически мерки за околната среда, които за съжаление само ще съборят икономиката. Някои от посланията на демократите, като например това, че полицията ще бъде лишена от финансиране са доста крайни, тъй като не знам по какъв начин си представят, че ще има ред и спазване на законите ако не се финансират закононалагащите органи. Това си е чисто послание към престъпниците, че могат съвсем спокойно да отварят шампанското. И това всичкото за съжаление е политизирано, същото е и с Ковид, както вече споменах.
- Цветан Цветанов винаги е бил близък до демократите в Америка. С политическия си проект Републиканци за България обаче сякаш направи завой. Какъв е Вашият анализ за новата партия и виждате ли бъдеще за нея?
- Това е много интересен въпрос, защото аз съм го виждал и в САЩ, и в България. Нямам конкретни и задълбочени анализи, но на повърхността нещата изглеждат доста забавно, защото той ухажваше демократическата партия в САЩ, а сега се е кръстил "Републиканци за България" и за мен самият този завой е по-скоро анекдотно забавен. Но, по принцип, ако трябва да има една десноцентристка партия в България, която да напомня на републиканската партия в САЩ, според мен би било много полезно. По принцип смятам, че ГЕРБ се опитват да запълнят тази функция и затова за мен е смешно, че Цветанов търси тази семантика отвън. Може би пък точно този политически обхват на дясноцентристите би бил успешен политически.
- Светът бе изумен от бързото възстановяване на Доналд Тръмп от  коронавируса. Как се случи това?
- Тук важно нещо, което се пропусна е, че почти 90% от хората прекарват вируса почти без симптоми, а около 10% пък са с леки такива. В неговия случай симптомите бяха доста леки. В новините обаче пролича желанието на левите медии той да бъде много зле. Безумие.
Тръмп постъпи в болница не защото е буквално легнал на легло, а защото това бяха подходящите превантивни мерки. Той не престана да работи и неговият личен доктор непрестанно даваше пресконференции с факти, но въпреки това левите журналисти въобще не желаеха да приемат, че той наистина е добре. Изобщо тази какофония се получи до голяма степен в следствие от мечтите на либералните медии. Тръмп изкара вируса бързо и с всички възможни терапии, които му бяха наложени. Всички скочиха срещу една конкретна терапия и как обикновените хора не могат да си я позволят, това беше на Regeneron - терапия с моноклонални антитела. Само че пропускат факта, че той по този начин допринася за науката и за развитието на тази терапия, защото тя е на експериментална фаза и дори на някои хора им се плаща, за да се изпробва.
Да, тя е скъпа, но многократно беше казано, че президентът използва и аспирин, който действа като антикоагулант, дори извадиха целия списък с лекарства, които взима, за да угодят на медиите, но без ефект. Просто така и не стана ясно, че основата на бързото възстановяване беше в леките му симптоми.
- Патентовахте бърз тест за коронавирус. Как действа той и има ли интерес към него?
- Продължаваме да го ползваме и една от неговите версии се използва масово в Китай. При едни здраво работещи дробове количеството на издишания или излъчения въглероден диоксид е около 4%, това е един правилен и добър газообмен. Ако например човек, който е със симптоми като висока температура, болки в гърло и т.н. постъпи в болница, не можем веднага да преценим дали и дробовете му са засегнати, но ако направим този тест, който отнема буквално минути, ще успеем да разграничим дали въпросният човек има само настинка, която е локализирана в гърлото и носа и няма никакви сериозни проблеми, или пък нивото на излъчване на въглероден диоксид е по-ниско от 3,8% и трябва да се направи допълнително изследване, и да се обърне специално внимание на дробовете. Така че моят тест е много удобно средство, което показва на хората дали имат основание да се притесняват, че могат да са със засегнати дробове - Ковид-19, пневмонии, рак и т.н. Продължаваме да го тестваме и в България, но това е процес, който отнема време, тъй като работим с определена скала на Мермерски, за да се види белодробното здраве на съответните пациенти. Но тестът реално работи, трябва да се тества на голям брой пациенти, да се направи статистически анализ и да намерим праговите нива, за да бъде пуснат официално.
- В началото на месеца стана ясно, че китайци буквално са откраднали лек за грип и коронавирус, измислен от баща Ви - доайенът в природната медицина проф. Христо Мермерски. Каква е истината и успешно ли е лекарството? Може ли да помогне при усложнената ситуация с вируса днес?
- Това е фалшива новина. Някой е цитирал баща ми или са взели интервю от него, но са си добавили от себе си и са поразкрасили историята, за да го направят по-интересно. По принцип този природен спрей, който е дело на баща ми, включително и аз имам участие, е много полезен. Той е на основата на прополис с още няколко билки, които имат бактерицидно и антивирусно действие и реално прави дезинфекция на устната кухина и ноздрите, чрез която убива съответно патогените. При липса на инфекция спреят просто дезинфекцира и помага срещу заразяването на човек. Това средство е много по-добро, отколкото обикновеното дезинфекциране на ръцете, защото реално до голямата степен предпазва от развитие на инфекция в организма.
- И за финал, тъй като живеете вече 30 години в САЩ - какъв е контрастът и какво сравнение бихте направили между Доналд Тръмп и политиците в България?
- Както между него и политиците в САЩ, така и между него и политиците в България има голяма разлика, обаче имаме и еквивалент. Този еквивалент в България е в лицето на г-н Марешки. Този паралел идва от там, че много малко хора влизат в политиката със свои собствени пари. Тръмп и Марешки водят добър начин на живот, имат си успешни бизнеси и на практика влизайки в политиката, всеки един от тях експонира семейството си, роднините си, децата си и себе си на това да станат публични фигури и да бъдат следени и коментирани за всяко действие. Това ми възникна наскоро като наблюдение, защото е факт, че по-голямата част от политиците влизат с празни джобове в политиката. При условие, че в управлението на България имаме хора с прякори като "Босият", "Гладният", "Голият" и т.н., разбира се преувеличавам леко, но голяма част от тях си идват с готовите прякори, което ме накара да се замисля дали в политиката ни влизат само хора, които нямат средства. И не, тук не става дума за това, че богатият ще бъде по-добър политик от бедният, но все пак когато нямаш ти си зависим и твоите политически възгледи са повлияни повече, отколкото в случая с Доналд Тръмп и бизнесменът Марешки. И за да завърша мисълта си ще дам отново пример с Тръмп и както той сам дефинира, дали хората харесват неговите политически идеи или не ги харесват, те са си лично негови и не се влияят от това дали преди всичко ще има финансова изгода.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай