Тръмп ще отложи митата за коли от Европа

Дори да има нова отсрочка, поведението на Доналд Тръмп е непредвидимо, смятат европейски дипломати

Тръмп ще отложи митата за коли от Европа | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще отложи налагането на мита върху автомобили, внасяни от Европа, пише Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Очаква се тази седмица Тръмп да обяви какви мерки ще предприеме, като информацията от Вашингтон е, че обмитяването на автомобили и автомобилни части се отлага с още 6 месеца.

„Имаме солидни основания да смятаме, че няма да бъдат обявени мита тази седмица“, казва американски държавен служител за Ройтерс.

Доналд Тръмп вече веднъж отложи налагането на мита. През май той даде отсрочка от 6 месеца, която изтича сега.

Европейски дипломати казват, че дори да има нова отсрочка, поведението на Доналд Тръмп е непредвидимо и заплахата от налагането на мита ще продължи да тегне над европейската авто индустрия.

Съединените щати могат да се опитат да използват заплахата за налагане на мита, за да получат по-широк достъп до пазара на селскостопанска продукция в Европа, което е тяхна цел от години.

Засега Европа не позволява това, като търговските преговори между САЩ и ЕС са ограничени в сферата на индустриалното производство и режимите на регулации.

Тръмп използва същата заплаха за обмитяване на вноса на автомобили и в преговорите с Япония.

Германия и Япония са зависими от американския пазар на автомобили, като по-голямата част от търговския дефицит на САЩ с двете страни идва именно от вноса на стоки от авто индустрията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай