Тръмп: САЩ няма да са повече световен жандарм (ОБЗОР+ВИДЕО)

Американският президент с изненадващо посещение в база Айн Ал Асад в Ирак

Тръмп: САЩ няма да са повече световен жандарм (ОБЗОР+ВИДЕО) | StandartNews.com

Американският президент с изненадващо посещение във военновъздушната база Айн Ал Асад в Ирак (ВИДЕО)

Съединените щати повече не могат да бъдат световен жандарм. Това заяви президентът Доналд Тръмп по време на изненадващо посещение в Ирак, където се срещна с разположените там американски военни, съобщи АФП.

"Съединените щати повече не могат да продължават да бъдат световен жандарм", заяви Тръмп във военновъздушната база Айн Ал Асад, на 160 км западно от Багдад. Така той защити решението си да изтегли американски военни от Сирия. "Несправедливо е само ние да носим товара. Ние сме пръснати по целия свят. Намираме в страни, за които повече хора даже не са слушали. Честна дума, това е нелепо", добави той пред американски военни.

Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп пристигнаха в Ирак, за да се срещнат с американски военни на Коледа, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА. Сандърс написа в Twitter, че президентът е в Ирак, за да посети американски войници и командирите им, да им благодари за службата, успехите и саможертвата им и да им пожелае весела Коледа.

Властите на Ирак са били предварително уведомени за визитата на Тръмп в страната, но официални срещи не се състояха поради разногласия около организирането им. Те бяха заменени с телефонни разговори, съобщи иракското правителство в комюнике, цитирано от АФП и ТАСС.


"Властите на САЩ съобщиха на иракското ръководство за желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Ирак на 26 декември вечерта, за да поздрави новото иракско правителство и да се срещне с американските военни в състава на коалиционните сили, подкрепящи Ирак в борбата срещу "Ислямска държава", се казва в комюникето.

"Правителството на Ирак прие тази молба и бяха планирани официален прием и среща с премиера Адел Абдел Махди, но тя не се състоя поради разногласия около организирането й", съобщиха от офиса на премиера. Срещата била заменена с телефонен разговор, по време на който двамата обсъдили обстановката в региона в светлината на решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, както и сътрудничеството в борбата срещу Ислямска държава. В комюникето на иракското правителство се посочва също, че Адел Абдел Махди поканил Тръмп да посети Багдад, а президентът също поканил премиера да посети Вашингтон.

Иракски депутати заявили пред Ройтерс, че срещата между Тръмп и Махди не се състояла поради разногласия около мястото на провеждането й. Американският президент предложил да се срещнат във военната база Айн ал Асад, но иракският премиер не бил съгласен, предаде Дарик радио.


Иракски политици и лидери на милиции осъдиха визитата на Тръмп като нарушение на суверенитета на Ирак, съобщи Ройтерс. Сабах ал Саади, председател на парламентарния блок Ислах, призова за извънредна сесия на парламента, "за да се обсъди това крещящо погазване на суверенитета на Ирак и да се спрат тези агресивни действия от страна на Тръмп, който трябва да знае границите си: окупацията на Ирак от САЩ приключи".

Блокът Бина, съперник на Сабах в парламента и оглавяван от подкрепяния от Иран лидер на милиция Хади ал Амири, също се обяви против визитата на Тръмп в Ирак. "Посещението на Тръмп е крещящо и очевидно нарушение на дипломатическите норми и показва неговото презрение и враждебност в отношенията му с иракското правителство", се казва в изявление на Бина.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха във военновъздушната база Рамщайн в Германия, за да поздравят разположените там американски военни, съобщи АП. Самолетът на президента кацна в базата за презареждане на връщане от Ирак, където Тръмп направи изненадващо посещение, за да се срещне с американски военнослужещи.

На борда на "Еър форс 1" говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви пред журналисти, че иракският премиер е приел поканата на Тръмп да посети Вашингтон. Тя уточни, че двамата лидери са разговаряли по телефона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай