Тръмп привика премиер и опозиция от Израел

Очаква се Тръмп да обяви дългоочаквания си мирен план за Близкия изток

Тръмп привика премиер и опозиция от Израел | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че вероятно ще представи дългоочаквания си мирен план за Близкия изток преди посещението във Вашингтон във вторник на двете основни политически фигури в Израел - премиерът Бенямин Нетаняху и лидерът на опозицията Бени Ганц, предадоха световните агенции.

"Вероятно ще направим мирния план)публично достояние малко преди" визитата на Нетаняху и Ганц, каза Тръмп. "Това е отличен план. Наистина бих искал да се постигне мирно споразумение" между Израел и палестинците, увери Тръмп, който по-рано нарече споразумението "сделката на века".

Попитан за евентуални контакти между неговата администрация и палестинците, които вече обявиха бъдещия му мирен план за "мъртвороден", американският президент отговори уклончиво.

"Говорихме с тях накратко", каза Тръмп, без да даде подробности. "Сигурен съм, че те може би ще реагират негативно в началото, но в действителност планът е много положителен за тях", добави той.

Вчера Палестинската автономна власт потвърди, че отхвърля мирния план на американския президент, припомняйки, че той е признал Ерусалим за столица на Израел, отбелязва Франс прес.

Очаква се мирният план на Тръмп да бъде изключително благоприятен за Израел, предвиждайки за него контрол върху големи части от окупирания Западен бряг на река Йордан, заяви Канал 12 на израелската телевизия, позовавайки се на израелски официални източници, предаде Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай