Тръмп иска да купи най-големия остров на света

Остров Гренландия е територия, принадлежаща на Дания

Тръмп иска да купи най-големия остров на света | StandartNews.com

Доналд Тръмп има желание да закупи Гренландия - най-големия остров в света, който принадлежи на Дания, пише „Уол Стрийт Джърнал“, като се позовава на информирани източници в Белия дом.

Според изданието президентът многократно е питал своите съветници дали САЩ могат да придобият Гренландия и слуша с интерес дискусиите за ресурсите на острова, неговата геополитическа значимост, включително възможността за разширяване на военното присъствие на САЩ в Арктика.

Той дори помолил юридическия съветник на Белия дом да извърши правна проверка на идеята.

Някои от съветниците на Тръмп подкрепили плана, като го нарекли икономически осъществим, докато други смятат, че това е „мимолетно увлечение“ на президента, което няма да се реализира.

Доколко самият Тръмп възприема тази идея не се знае, признават авторите на материала.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябваше да посети Гренландия през май, но пътуването беше отменено поради ситуацията в Иран.

Изданието припомня, че това не е първият опит на Вашингтон да купи Гренландия. След Втората световна война президентът Хари Труман предложи на Дания сто милиона долара за това, но му беше отказано. Държавният департамент проучва възможността за придобиване на острова през 1867 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай